Premium

Winterfeest plein van verbinding; Heel Heemskerk presenteert zich zaterdag

1/3

Groot, groter, grootst. Ieder jaar willen meer mensen meedoen aan het Winterfeest in Heemskerk. Het centrum wordt zaterdag een podium van verbinding.

De tent staat al klaar op het Burgemeester Nielenplein, de Glazen Keet is er al van start gegaan. Zaterdag staat het dorp in het teken van kerst, met mooie optredens op drie plekken en een kerstmarkt.

Het Winterfeest is het resultaat van een ’inspirerende samenwerking’ tussen veel organisaties, zegt Monique Schievink van het Cultuurhuis. ,,Het begon met het opleuken van de kerstmarkt. Een jaar later kwam de Glazen Keet erbij, en weer een jaar later Kerst op het Plein. Die bouwden een paar dagen voor de kerstmarkt een podium op, braken het af, waarna wij het vlak daarna weer opbouwden. Dat konden we beter combineren.’’

Korenfestival

Er zijn zaterdag drie podia: op het Nielenplein, in de Dorpskerk en in het gemeentehuis. Om tien uur begint in de kerk een korenfestival. Acht totaal verschillende koren treden er op, zoals het Smartlappenkoor en het Byzantijnse koor Perezwon, allemaal uit Heemskerk. Elk koor krijgt een krap uur voor het optreden. De toegang is gratis, maar er staat wel een pot voor een vrijwillige bijdrage in de kosten die de koren moeten maken.

Op het Nielenplein barst om één uur de muziek los op een groot podium voor alle vijf dansscholen uit het dorp. Omdat het vorig jaar wel erg koud en nat was, is er nu een tent opgebouwd.

In de hal van het gemeentehuis zijn verschillende concerten van leerlingen van het Cultuurhuis. Nova St. Caecilia bij om kwart over twaalf het spits af met kerstliederen. Leerlingen van basisschool De Vlinder doen ook even mee. Verder geven muziekschoolleerlingen concerten dwarsfluit, piano, klarinet, harp, viool en gitaar.

Vogelvrij

Nieuw in het programma is de opening van de expositie ’Vogelvrij’ met bronzen beelden van de kunstenaar de kunstenaar Ruud Zweipfenning. Bezoekers kunnen daarbij aanhaken in een workshop van Ella van Putten. Ze heeft bomen geschilderd op een grote wand, en de bezoekers kunnen daar hun eigen vogels aan toevoegen.

Buiten op het plein kunnen broodjes gebakken worden boven het vuur samen met scouting Elfregi Helen Keller. Kinderen kunnen zich er opgeven voor de vossenjacht die om één uur van start gaat. De Koets met de Winterprinses maakt dit jaar een extra stop op het plein, en vormt zo een verbinding met de kerstmarkt en het Nielenplein.

Eric Kok

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen