Premium

Velsen is meer dan een parkeerterrein voor de Dutch Grand Prix maar wil ook een graantje meepikken

Velsen is meer dan een parkeerterrein voor de Dutch Grand Prix maar wil ook een graantje meepikken
Velsen

Velsen is meer dan een parkeerterrein voor de Grand Prix in Zandvoort. De gemeente wil ook profiteren van de aandacht die het race-evenement met zich mee brengt om Velsen en de maakindustrie te promoten.

Want de aandacht is enorm tijdens de races die komend jaar voor het eerst plaatsvinden en in elk geval tot 2022 gehouden worden. Er komen zo’n 125.000 mensen per dag en wereldwijd trekt het evenement 1,8 miljard kijkers. En daar hoopt Velsen een graantje van mee te pikken. ’Een kans om Velsen op de kaart te zetten’, aldus het college.’We willen stimuleren dat bezoekers positieve associaties met IJmuiden en Velsen krijgen en dat de bezoekers zich welkom voelen’.

In de regio vinden ook allerlei evenementen plaats die een relatie hebben met de races. Velsen ziet vooral kansen in de 35 dagen voorafgaand aan de races. Er komt een grote bulk toeschouwers via Velsen naar de Grand Prix wat ook kansen biedt voor allerlei activiteiten. In Velsen zijn ongeveer 10.000 parkeerplekken ingeruimd, waarvan 4000 in Spaarnwoude. Definitief is dat nog niet omdat het bereikbaarheidsplan nog moet worden vastgesteld. ,,En het hangt ook af van de initiatieven die hier worden gehouden’’, zegt een woordvoerster van de gemeente Velsen.

Velsen roept op om rekening te houden met duurzaamheid omdat de Dutch Grand Prix de duurzaamste race wil zij op de kalender. ’Denk daarbij aan de inzet van elektrische fietsen voor het vervoer naar het circuit toe’, aldus het college. Daarnaast stipt de gemeente aan dat een tijdelijke camping in recreatiegebied Spaarnwoude goed zou passen.

Friso Huizinga, citymarketeer van Velsen, is opgetogen over de kansen die de komst van de Dutch Grand Prix biedt. ,,Vooral vrijdag en zaterdag zullen mensen die kaartjes hebben voor de warming up en de kwalificatie terugkomen in Velsen. Dan kunnen er kleinschalige evenementen georganiseerd worden die aanhaken bij de Grand Prix bij bijvoorbeeld strandpaviljoens en andere horecagelegenheden. En het biedt kansen om per elektrische fiets naar de races te gaan. Dus geen ’park en ride’ maar ’park and bike’.’’

Tot half december kunnen geïnteresseerden hun eerste plan nog indienen, laat het college weten. Hoewel Velsen toejuicht om de de regio te promoten, wil ze niet dat er al te grote evenementen worden gehouden tijdens het raceweekend. Dan komt de hulpverlening in de knel in het drukke weekend.

Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er geen grote evenementen gepland in Velsen die nu niet door kunnen gaan vanwege de races.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen