Nederlandse Moedermelkbank weert veganisten niet langer

Annemarie de Jong
Amsterdam

Veganistische moeders mogen voortaan hun melk doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank.

Donormelk gaat naar te vroeg geboren baby’s in ziekenhuizen en moet aan strenge eisen voldoen. Eerder waren veganistische melkdonoren niet welkom. Maar wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam UMC toont aan dat een gebalanceerd plantaardig dieet wel degelijk goede borstvoeding oplevert. Melk van veganisten bevat zelfs minder ongezonde verzadigde vetzuren.

Gediscrimineerd

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is blij. ,,Dit is erkenning van de veganistische leefstijl”, zegt woordvoerster Debby van Velzen. Voorwaarde is dat melkdonoren vitamine B12 slikken, maar dat advies geldt voor alle veganisten. ,,We kregen meldingen van moeders die zich gediscrimineerd voelden. Je wilt iemand helpen met je moedermelk en dan is het extra zuur als je wordt afgewezen op ongefundeerde gronden.”

De NVV vond dat de bloedtest, die alle potentiële donoren krijgen, voldoende moest zijn. Daarbij wordt onderzocht of de voedingswaarden in orde zijn. ,,Gelukkig is alles rechtgetrokken.”

De Nederlandse Moedermelkbank, gevestigd in het Amsterdam UMC locatie VUmc, is blij met extra donoren. ,,Vrouwen kunnen maar een beperkte periode geven, het kost best moeite om de aanvoer op peil te houden.”

Gepasteuriseerd

Gekolfde melk wordt thuis ingevroren, vervolgens opgehaald en in het ziekenhuis getest op bacteriën en gepasteuriseerd. Nederland telt 120.000 veganisten. Zij vermijden dierlijke producten als vlees, vis, zuivel, ei, honing en dierlijke E-nummers. Ook taboe zijn bont, leer, wol, dons, vilt, veren, zijde, circus en dierentuin.

Voor meer informatie over de Moedermelkbank zie website: https://www.vumc.nl/zorg/expertisecentra-en-specialismen/moedermelkbank-1.htm

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.