Premium

Onderzoek ZZWW: kwart verzekerden mist zorgpolis die op West-Friesland is toegespitst

Onderzoek ZZWW: kwart verzekerden mist zorgpolis die op West-Friesland is toegespitst
Minister Bruins.
© Foto ANP / Remko de Waal
Hoorn

Onderzoek van stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) wijst uit dat een op de vier West-Friezen een zorgverzekering mist die is toegespitst op de eigen regio.

West-Friezen zien graag dat zorgverzekeraars iets extra’s voor hen doen omdat ze in deze regio wonen. ZZWW-voorzitter Hans Schipper denkt dan bijvoorbeeld aan premieverlaging, korting op abonnementen bij sportscholen in de buurt en extra ondersteuning voor een gezonde leefstijl. ,,Maar dit wordt nog besproken met VGZ/Univé, omdat dit de grootste zorgverzekeraar in dit gebied is.”

Het verlagen van de premie ligt volgens ZZWW gevoelig bij zorgverzekeraars, maar is geen onterechte wens. ,,Landelijk gezien is dit een relatief goedkope regio voor zorgverzekeraars. Dat heeft te maken met houding van West-Friezen”, legt Schipper uit. ,,Zij gaan niet snel naar de dokter en zijn gemotiveerd om fit te blijven.” ZZWW is daarnaast van mening dat West-Friezen best beloond mogen worden voor hun trouw. Sommigen zitten zelfs al meer dan tien jaar bij dezelfde verzekeraar, blijkt uit het onderzoek. Een ander argument van Schipper is dat een autoverzekering in de ene plaats ook duurder is dan andere, omdat het risico op diefstal of beschadiging verschilt.

Lees ook: West-Friezen zijn ’honkvast’ qua zorgverzekering, slechts 4 procent stapte afgelopen jaar over

ZZWW wil dat zorgverzekeraars gaan inzien dat zij meer moeten kijken naar de zorgbehoefte per regio. ,,Dit sluit aan bij wat minister Bruno Bruins landelijk wil”, zegt Schipper. ,,Breng die eens in kaart en betrek hier ook patiënten bij.” Maar voordat de stichting de regiozorgpolis uitgebreid onder de aandacht gaat brengen bij VGZ, wil zij eerst genoeg bewijs verzamelen om aan te tonen dat een regiopolis iets oplevert en dat er vraag naar is. ,,Het onderzoek van I&O Research is daar een belangrijk onderdeel van.”

Maar wat wint VGZ met deze regionale aanpak? Schipper: ,,Als je goed kijkt naar de zorgbehoefte in de regio en patiënten betrekt bij de zorgontwikkeling, dan kan dit op den duur besparingen opleveren. Een proef met huisbezoeken door apothekers in Stede Broec toonde bijvoorbeeld aan dat er veel bespaard kan worden op medicijnen.”

Overtuigen

De zorgverzekeraar overtuigen is volgens Schipper geen gemakkelijke opgave. ,,Maar dit onderzoek toont aan dat onze gedachten niet uit de lucht komen vallen. Inwoners van West-Friesland hebben inderdaad behoefte aan een zorgverzekering die rekening houdt met waar ze wonen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen