Premium

Galmende ruimtes met tegels van toen; nieuw onderkomen Fluxus Zaandam na kerstvakantie gereed

Galmende ruimtes met tegels van toen; nieuw onderkomen Fluxus Zaandam na kerstvakantie gereed
Directeur Otto Berg van Fluxus in het Fluxlab, waar kinderen zelf bedenken wat ze gaan maken.
© Foto’s José Pietens
Zaandam

Fluxus mag dan al dik drie maanden geleden in de oude Verkadefabriek zijn getrokken, de verhuizing is nog steeds niet afgerond. Directeur Otto Berg verwacht dat het nieuwe centrum voor de kunsten na de kerstvakantie helemaal gereed is.

De paden van cursisten en werklieden zullen elkaar dus nog enkele weken kruisen. Maar dat hoort erbij, zegt Berg.

„Een verhuizing is een proces, gaandeweg ga je finetunen. Zeker wanneer je verhuist naar een plek waar nog wordt verbouwd. Als gesubsidieerde instelling konden we het ons niet permitteren om lange tijd dubbele huur te betalen en moesten we snel verhuizen. Toen we begin september naar de Westzijde gingen, was het echt kamperen: geen verwarming, te weinig lampen. Bovendien waren niet alle lesruimtes klaar, omdat de verbouwing heeft stilgelegen. Gevolg was dat sommige lesruimtes overvol waren, omdat docenten bij elkaar moesten ’hokken’. Sommigen hebben zelfs les gegeven in hun eigen ateliers of hebben lessen opgeschort.”

Vergunning

De verbouwing kon pas vorige week weer worden hervat.

„We hadden de vergunning niet die daarvoor nodig was. Overigens buiten onze schuld, dat was goed zuur. Als je in een monument wilt verbouwen heb je te maken een dik pak aan voorschriften en eisen. Voor al die onderdelen afzonderlijk moet je vergunningen aanvragen. Pas later bedachten we dat het beter zou zijn de lift twee meter te verplaatsen, maar later bleek dat we daarvoor weer een nieuwe vergunning moesten aanvragen. Voordat zo’n procedure is afgerond, ben je zo drie maanden verder.”

Meelzolder

Fluxus voegt aan de Westzijde de culturele en creatieve activiteiten samen van de oude locaties aan Hof van Zaenden (nu de nieuwe dansschool van Juvat Westendorp) en de Klaas Katerstraat (bestemd voor woningen). Verdeeld over twee verdiepingen en de meelzolder (’met een bijzondere hangspantconstructie waar architecten helemaal wild van worden’) zijn elf multifunctionele lesruimtes, een foyer en kantoren.

Galmende ruimtes met tegels van toen; nieuw onderkomen Fluxus Zaandam na kerstvakantie gereed
Een van de twee nieuwe danszalen ligt aan het binnenplein.

„Eigenaar Patrick van Nek heeft een grote liefde voor dit gebouw, zijn opa heeft hier veertig jaar lang koekjes gemaakt. Hij wil dat alles er zo authentiek mogelijk uitziet. De sportschool die hier eerst in zat, had overal muurtjes neergezet. Toen we die sloopten, kwamen er heel mooie, originele elementen tevoorschijn.’’

Galm

,,In de fabriek is nooit hout gebruikt. Alles was van beton, tegels en staal. Diezelfde materialen zijn nu weer gebruikt. Het ziet er prachtig uit, maar het galmt verschrikkelijk. Tijdens een les beeldhouwen, met al dat hakken in steen, word je knettergek. Maar ja, je wilt ook niet alles weer dichtmaken. Dus hebben we experimenten gedaan om de akoestiek te verbeteren. We kiezen voor losse panelen met daarop foto’s en informatie over de Verkadefabriek.”

Galmende ruimtes met tegels van toen; nieuw onderkomen Fluxus Zaandam na kerstvakantie gereed
De foyer is het ’epicentrum’ van de nieuwe locatie, met een rechtstreekse verbinding naar de Verskade.

Festivallocatie

Berg constateert dat de samenwerking tussen de verschillende Fluxus-onderdelen en naastgelegen instellingen zoals de Bieb goed op gang komt.

„En er komen ook al veel mensen naar dit gebouw toe, Onlangs nog naar het Zaans Film Festival. Dit is een goede festivallocatie. We kunnen op deze locatie ook ruimtes verhuren aan derden, zoals bedrijven en scholen. Op onze vorige locaties kon dat niet, die waren helemaal gericht op cursisten.”

Het gebouw wordt 1 februari officieel geopend met ’Fluxus by night’. Een speciale editie, omdat het in 2020 twintig jaar geleden is dat de muziekschool en kreativiteitscentrum Komma samen verder gingen als Fluxus. Tijdens deze avond zijn er rondleidingen, workshops, muziek én een lichtshow.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen