Premium

Van Maastricht naar Den Helder wandelen voor behandeling in Moskou van de ernstig zieke buurvrouw, dat is nog eens burenliefde [video]

Van Maastricht naar Den Helder wandelen voor behandeling in Moskou van de ernstig zieke buurvrouw, dat is nog eens burenliefde [video]
Jolanda Blokker-Terlouw met buurman Kas van Rijkom en dochter Melissa (achter).
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Dat is nog eens burenliefde. Kas van Rijkom gaat van de ene kant van Nederland naar de andere kant van Nederland wandelen: 295,6 kilometer. Om geld in te zamelen voor zijn ernstig zieke buurvrouw Jolanda.

Nieuwedieper Van Rijkom vertrekt donderdag naar Maastricht. Hij start vrijdag met zijn sponsorwandeltocht voor de met SPMS gediagnosticeerde Jolanda Blokker-Terlouw, zijn buurvrouw.

Afgelopen zomer tijdens een gezamenlijke barbecue vertellen Jolanda en haar familie dat zij een stichting willen gaan opzetten. Buurman Kas komt gelijk in de lucht. Hij wil graag bestuurslid van worden en kan zichzelf inmiddels penningmeester en secretaris van de stichting noemen.

Dankbaar

Er is al jarenlang goed contact tussen de buren. Ze lopen de deur bij elkaar plat. Dochter Melissa Blokker is de buurman dankbaar. „Ik vind het fijn er naar mijn ouders omgekeken wordt. Niet elke buur doet dat. Dat buurman Kas dat wel doet vind ik mooi.” „We hebben het wel getroffen met hem”, vult Jolanda aan.

Want de wandelmarathon is zeker niet het enige dat Van Rijkom doet om zijn zieke buurvrouw te helpen. Gezamenlijk zijn er meerdere acties opgezet. „Ik heb eveneens een spinningmarathon van drie uur gehouden waarbij geld is opgehaald”, vertelt Kas. „En er is een aantal bedrijven die zelf naar ons zijn toegekomen met een actie om te helpen”, vertelt Melissa.

Moskou

Alles om geld in te zamelen voor de zieke Jolanda. In januari vertrekt ze naar Moskou voor een stamceltransplantatie die ervoor zou moeten zorgen dat haar slopende ziekte een halt wordt toegeroepen. Hiervoor is echter een hoop geld nodig, circa vijftigduizend euro.

Zo’n vijftienduizend euro is al opgehaald. Door middel van de sponsorwandeltocht hopen zij de overige vijfendertigduizend euro op te halen.

Jolanda zit op Facebook in een groep met lotgenoten die de HSCT-behandeling ook hebben ondergaan. Er zijn een hoop mensen die de behandeling in Moskou als positief hebben ervaren. Ook heeft ze veel mensen gesproken waarbij de behandeling heeft aangeslagen en waarbij de ziekte tot stilstand is gekomen. „Er zijn ook mensen waarbij het niet heeft geholpen. Hier houd ik ook wel rekening mee”, vertelt Jolanda.

Om aan het geld te komen voor de behandeling gaven de leden van de groep aan dat het beter is om een stichting te starten.

Van Rijkom heeft zelfs met de gedachte gespeeld om mee te gaan naar Moskou. „Dit kan helaas niet want ik werk bij de politie.”

Melissa is voorzitster van de stichting en gaat wel met haar moeder mee naar Moskou. „Ik zou haar echt niet in haar eentje laten gaan. Op mijn werk kon het gelukkig heel makkelijk geregeld worden.”

Jolanda kan door haar ziekte op dit moment maar weinig. „Het is vooral aan de rechterkant. Mijn rechterbeen doet het eigenlijk nog maar heel erg slecht waardoor ik in een rolstoel zit. De ene dag kan ik met mijn rechterarm redelijk over weg en de andere dag doet hij gewoon helemaal niets. Mijn fijne motoriek is er rechts helemaal uit.”

Wandeltocht

Het idee van een sponsorwandeltocht komt bij Van Rijkom vandaan. „Ik zocht naar iets speciaals. Toen dacht ik gewoon; ik ga van Maastricht naar Den Helder wandelen. Van het ene uiterste puntje van Nederland naar het andere. In de hoop dat mensen zullen denken ’in de winter en zo’n groot stuk, dat is uniek’. Ik hoop natuurlijk dat die volledige vijfendertigduizend euro wordt opgehaald.”

Bepakt met een grote tas, een collectebus en flyers zal Van Rijkom per dag rond de 43 kilometer wandelen. Voor alle avonden heeft hij een slaapplaats kunnen regelen.

„Als ik de overnachtingen niet had, was ik gewoon in een tentje gaan slapen. Ik weet wat Jolanda kon voordat ze de ziekte kreeg. Ik doe er alles aan om haar te helpen”, vertelt hij. „Al kom ik op een brancard binnen, ik kom binnen.”

Op 19 december komt Kas na in totaal 295,6 kilometer gelopen te hebben aan bij het huis van zijn buurvrouw. „Tijdens mijn tocht wil ik live gaan op Facebook. Ook word ik elke dag, met uitzondering van zondag, rond 11.45 door de lokale radio gebeld voor een praatje in de uitzending.”

Sponsoren

„Op dit moment hebben we nog maar twee sponsoren. Een anonieme weldoener en een bedrijf dat honderd euro per dag gaat sponsoren”, vertelt Jolanda. „Het zou mooi zijn als we nog meer sponsoren kunnen werven, al is het maar een klein bedrag. Het zou zonde zijn als hij voor niks loopt.”

Doneren kan op bankrekening NL95 INGB 0007 4369 49 t.n.v. Stichting MS stopt mij niet.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen