Premium

Vijf nieuwe straatnamen in Bussum en Naarden: wonen op de Cornelis van Norrenstraat, of de Karel Appellaan

Vijf nieuwe straatnamen in Bussum en Naarden: wonen op de Cornelis van Norrenstraat, of de Karel Appellaan
Cornelis van Norren en zijn vrouw.
© Foto gemeente Gooise Meren
Bussum, Naarden

Nieuwe straten en wijken, vragen ook nieuwe namen. Bussum is straks een ’Cornelis van Norrenstraat’ rijker. In Naarden krijgen de straten in de nieuwe wijk op het Stork-terrein de namen van CoBrA-kunstenaars.

De nieuwbouwwijk op de Stork-terrein telt straks veertig woningen, die aan vier verschillende straten liggen. De worden vernoemd naar de kunstenaarsstroming CoBrA van eind jaren 40, begin 50. Hier maakten onder meer de Nederlandse kunstenaars Corneille, Constant en Karel Appel deel van uit. De eerste drie vernoemingen zijn dan ook de Constantlaan, de Corneillelaan en de Karel Appellaan. De vierde straat wordt de Cobralaan, naar de kunstenaarsbeweging die haar naam dankt aan de hoofdsteden van de landen waar de kunstenaars vandaan kwamen: Kopenhagen, Brussel en Amsterdam.

Vijf nieuwe straatnamen in Bussum en Naarden: wonen op de Cornelis van Norrenstraat, of de Karel Appellaan
De Zwarte Maagd van Karel Appel.
© archieffoto

Reden om voor deze moderne kunstenaarsgroep te kiezen heeft te maken met de ligging van het Stork-terrein. Dit grens aan het Rembrandtpark, waar de aangrenzende straten zijn vernoemd naar schilders uit de 17e eeuw. ’In een moderne wijk is het gepast om de straten te vernoemen naar ‘moderne’ schilders’, motiveert de straatnamencommissie de keuze.

‘Cornelis van Norrenstraat’ is de naam van de nieuwe straat tussen de Iepenlaan en de Herenstraat in Bussum. Op het terrein van de voormalige drukkerij Cirkel komt een zestal twee-onder-een-kappers en een vrijstaande woning te staan. Reden om deze straat naar Cornelis van Norren te vernoemen ligt in het feit dat de vroegere wethouder en locoburgemeester met zijn gezin aan de Iepenlaan 19 heeft gewoond. Van Norren - die leefde van 1850 tot 1935 - was naast politicus vooral aannemer en bouwkundige. Hij bouwde onder meer de Majellakapel in Bussum.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen