Premium

Zaandamse winkelier is bang dat hij na jaren met zijn fietsenwinkel op straat komt

Zaandamse winkelier is bang dat hij na jaren met zijn fietsenwinkel op straat komt
© Cyclomedia
Zaandam

Osman Sayma heeft al tien jaar een fietsenwinkel maar nu is het voortbestaan van zijn zaak onzeker. Hij zit namelijk op de Peperstraat en daar is het leven ongewis.

De boodschap is duidelijk voor Sayma. Hij moet over een jaar weg zijn met zijn zaak Zaandam Bicycle en hij krijgt de indruk dat hij zelf naar een andere plek moet zoeken, want er wordt hem niets aangeboden. ,,Ik ben te jong om te stoppen. Ik heb ook vaste klanten voor wie ik er wil blijven. Ik heb personeel dat ik dan zou moeten ontslaan. Dat wil ik niet. Maar ik weet niet waar ik heen moet.’’ De ondernemer heeft een advocaat in de arm genomen die hem gaat helpen zijn zaak voort te zetten en om een fatsoenlijke verhuisvergoeding te krijgen.

Over iets meer dan een jaar wordt het eerste grote blok huizen en winkels gesloopt en bewoners noch ondernemers weten waar zij aan toe zijn. Aan het sociaal plan wordt al lang gewerkt en pas als dat definitief is, gaat ontwikkelaar Accres Real Estate de bewoners individueel opzoeken. Dat schreef het bedrijf vorige week in de nieuwsbrief.

De bewoners van de bovenste twee etages hebben hun krachten gebundeld in Burenvereniging Peperstraat Zaandam. Na aandringen heeft die vereniging gisteren een gesprek gehad met de gemeente. Tot die tijd moest de vereniging zich redden met bewonersbijeenkomsten en nieuwsbrieven die niet altijd aan kwamen.

De bewoners slijpen de messen. Accres wil volgens de burenvereniging alleen voldoen aan de minimale verplichtingen. Hierdoor kan een grote groep huurders in de problemen komen, vreest de vereniging. Zo dreigt voor sommigen een gedwongen verhuizing naar de vrije sector. Een klankbordgroep van bewoners heeft wel met individuele huurders gesproken en de vereniging gaat met het voorlopig sociaal plan naar de Woonbond.

Een deel van de winkelpanden heeft een tijdelijke bestemming. De woonwinkel op 144 is weg en Bosse Tabak is na dertig jaar dicht. Het korte perspectief biedt anderen juist kansen. Mike Roggeveen kon als tijdelijke huurder een aquariumspeciaalzaak op poten zetten die hij ergens anders gaat voortzetten.

Democratisch Zaanstad wil dat de gemeente zich nadrukkelijker gaat bemoeien met het helpen van ondernemers en de verhuizing van bewoners. De partij vindt het niet normaal dat inwoners genoodzaakt zijn juridische ondersteuning in te kopen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen