Karsten komt twee jaar na brand terug aan Factorij; nieuwe ’tent’ voldoet aan alle wensen

Jan Willem Algra (l) en Marc Takken op de trap boven de vijver, met achter hen de doorzichtige lift.

Jan Willem Algra (l) en Marc Takken op de trap boven de vijver, met achter hen de doorzichtige lift.© Foto Jaap van der Pijll

Eric Molenaar
Zwaag

Vrijwel iedereen die het nagelnieuwe pand van Karsten Tenten aan de Factorij binnenloopt is onder de indruk van de ruimte.

Waar na de grote brand van 9 maart 2018 verwrongen staal achterbleef, staat nu een robuust, door TPAHG Architecten ontworpen gebouw.

© Foto Mediahuis/Eric Molenaar

Het oogt als een tent, met luifel. Vrijdag is het opgeleverd.

Marc Takken, die samen met Jan Willem Algra de directie voert, is tevreden. ,,Iets wat tegenviel of anders is dan bedacht? Ik ben het nog niet tegengekomen.’’

Daglicht

Behalve de ruimte valt op hoeveel daglicht er binnenvalt. De voorgevel is vrijwel volledig van glas, er zijn sleuven in de zijwanden en er zijn grote lichtkoepels op het dak. Karsten wil buiten binnen laten komen. Goed voor de mensen, voor de energierekening en zelfs voor de kwaliteit van de tenten: ,,Foutjes in katoen zie je niet bij kunstlicht.’’

Over energierekening gesproken, die zal relatief laag zijn, dankzij behoorlijke investeringen. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met aardwarmte, waarvoor buizen tot 160 meter diep in de grond steken. Overal hangt ledverlichting. Op het dak worden 250 zonnepanelen aangebracht.

Grote transparante roldeuren geven toegang tot het magazijn. Vrachtwagens voor Karsten hoeven niet meer via de Dorpsstraat.

Het gebouw biedt 4500 m2 verkoopruimte op begane grond en verdieping. Genoeg ruimte om het assortiment uit te breiden, extra merken toe te voegen, zoals vouwwagens van het merk Campooz, en tenten te tonen ’zoals die er uitzien in het veld’.

De productie-afdeling, die zich nu op het tijdelijke adres op de Oude Veiling moet behelpen met een derde van de nodige ruimte, verhuist aanstaande maandag al. Op de verdieping boven het magazijn is hiervoor 1800 m2 beschikbaar. Niemand loopt elkaar straks in de weg. De rollen doek worden met een heftruck aangereikt vanuit het magazijn, op snijtafels op maat gemaakt en via aparte routes voor kampeer- en werktenten tot eindproduct verwerkt, dat via de goederenlift weer naar beneden gaat.

De verdieping in de winkelruimte is toegankelijk via trappen en een doorzichtige lift (ook voor rolstoelen en kinderwagens), die centraal boven de vijver zijn aangebracht. Die vijver, trekpleister in de vorige vestiging, mocht niet ontbreken. In de wand tussen winkel- en productieruimte zit zelfs een metersgroot aquarium.

Opvallend in het gebouw is het netwerk met rode leidingen van de sprinklerinstallatie. Een reservoir met 400.000 liter water achter het gebouw staat garant voor anderhalf uur automatisch blussen. De geschiedenis mag zich niet herhalen. Takken en Algra zien uit naar de nieuwe start. Twee jaar hielden ze zich bezig met zaken als verzekeringen en nieuwbouw. ,,In die twee jaar ben ik tien jaar ouder geworden’’, zegt Marc Takken. ,,Ik zal blij zijn als het gewone leven weer begint.’’

Begin maart open

8 februari is de laatste openingsdag van Karsten op de Oude Veiling. Op 29 februari wil het bedrijf open op de nieuwe stek. Op 21 en 22 maart heeft Karsten een ’Grande Opening’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen