Wedstrijd AZ-Ajax kan gespeeld worden met publiek

Het stadion als de spreekwoordelijke pot met goud aan het einde van de regenboog.

Het stadion als de spreekwoordelijke pot met goud aan het einde van de regenboog.© Ed van de Pol

Gert van der Maten
Alkmaar

AZ mag komende zondag publiek toelaten bij de wedstrijd tegen Ajax. Dat hebben burgemeester en wethouders dinsdagochtend besloten.

De beslissing houdt in dat alle tribunes worden vrijgegeven. Er geldt nog wel een voorwaarde. Voor vrijdag moeten nog enkele verstevigingsmaatregelen worden uitgevoerd en gecontroleerd zijn.

"Het voetbal zo snel mogelijk terug in de stad in een veilig stadion was vanaf het begin het uitgangspunt. De club moet nog een aantal werkzaamheden verrichten, maar we zijn erg blij dat het gaat lukken en AZ de topper tegen Ajax in een vol stadion kan spelen", aldus het college.

De gemeente Alkmaar en TNO hebben na inspectie geconcludeerd dat het stadion weer veilig is.

"In samenspraak met de gemeente Alkmaar en het onafhankelijke ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is dinsdag besloten dat de thuishaven van AZ weer veilig is", meldt AZ op de website.

De wedstrijd mocht al doorgaan zonder publiek. De grote vraag was of de tribunes wel veilig genoeg waren. Nadat in augustus een deel van het dak instortte, constateerde de gemeente een reeks van bowkundige tekortkomingen. Die zijn nu dus op een paar na opgelost.

Het duel met Ajax begint zondag om 16.45. Toeschouwers zullen de match onbeschermd moeten bijwonen. Het hele dak is gesloopt. Dat wordt komend jaar vervangen. Zondag wordt het nat en koud weer.

Lees ook: Deadline gehaald en AZ pakt laatste problemen stadion aan

Burgemeester Piet Bruinooge deelde onlangs al mee in de gemeenteraad dat op de achtergrond voorbereidingen zijn getroffen voor de politiebegeleiding van de wedstrijd. AZ-Ajax wordt als een risicowedstrijd gezien. Vandaar ook dat er niet bij ADO Den Haag gespeeld kan worden, waar AZ de laatste maanden onderdak kreeg. De burgemeester daar wil de wedstrijd niet binnen zijn grenzen hebben.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen