Premium

Streeklab Haarlem daagt zorgverzekeraar VGZ voor de rechter

Streeklab Haarlem daagt zorgverzekeraar VGZ voor de rechter
Haarlem

De op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland, VGZ, doet geen zaken meer met Streeklab Haarlem. Die daagt VGZ nu voor de rechter omdat de zorgverzekeraar misbruik zou maken van zijn machtspositie.

Het Streeklab Haarlem doet in Kennemerland laboratoriumonderzoeken voor huisartsen, ziekenhuizen, GGD en verpleeghuizen. VGZ vindt dat er in Nederland veel te veel onderzoekslaboratoria zijn zoals het Streeklab Haarlem. Het aanbod zou veel groter zijn dan de vraag. VGZ wil met veel minder diagnostiek-aanbieders gaan werken. In elke gezondheidsregio zoals Kennemerland met één bedrijf, dat de onderzoeken eventueel wel kan uitzetten bij ’onderaannemers’. Volgens VGZ komt dat efficiency en kwaliteit ten goede en leidt dit tot daling van de kosten van nderzoeken.

Een VGZ-woordvoerder stelt dat er in Nederland door de vele laboratoria vaak dubbel onderzoek wordt gedaan. ,,Patiënten laten zich via de huisarts prikken. Als ze vervolgens naar het ziekenhuis gaan wordt dat nog eens overgedaan. Dar leidt niet alleen tot hogere kosten, voor ouderen en kinderen is het ook nog eens extra belastend.’’

VGZ start in 2020 met het project integrale, digitale diagnostiek. Uitslagen van laboratoriumonderzoeken kunnen dan worden ingezien door zowel huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen als cliënten. Aanvankelijk had VGZ daarvoor het in Amsterdam gevestigde laboratorium SHO geselecteerd. Die kon volgens de woordvoerder de gemaakte afspraken echter niet volledig nakomen. Daarom werd in Kennemerland een open inschrijving georganiseerd. Daarbij dreigt het Streeklab Haarlem nu buiten de boot te vallen. VGZ heeft andere aanbieders gecontracteerd.

Streeklab Haarlem is gevraagd een reactie te geven op het conflict met de zorgverzekeraar maar heeft daar geen gebruik van gemaakt. Uit de processtukken valt op te maken dat volgens het Streeklab VGZ misbruik zou maken van zijn machtspositie door zeer lage vergoedingen te gaan betalen. Dat zou volgens het Streeklab Haarlem ten kosten kunnen gaan van patiënten die moeten gaan bijbetalen. Via het kort geding wil het Streeklab afdwingen dat VGZ de officiële tarieven blijft betalen die binnen de Nederlandse Zorg Autoriteit zijn afgesproken.

Het kort geding tussen het Streek-lab Haarlem en VGZ dient komende woensdag voor de rechtbank in Den Haag.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen