Premium

Alkmaars college: 1,8 miljoen voor ambitieus fietsplan met ’doorfietsroute’ en evenementen

Alkmaars college: 1,8 miljoen voor ambitieus fietsplan met ’doorfietsroute’ en evenementen
Beeld van het EK wielrennen van afgelopen zomer. Dergelijke evenementen kunnen bijdragen aan het stimuleren van het fietsgebruik in Alkmaar, denkt het college
© Archieffoto
Alkmaar

Meer oplaadpunten en stallingsruimte, veilige fietsverbindingen en een onderzoek naar een ’doorfietsroute’ van Heerhugowaard tot Uitgeest. Dat en meer wil het Alkmaarse college de komende vier jaar bereiken met het plan ’Alkmaar Fietst’.

In de begroting is er al 1,8 miljoen euro voor gereserveerd. Behalve fysieke maatregelen om Alkmaar fietsvriendelijker te maken, moet er ook veel propagandawerk worden gedaan op het vlak van fietsstimulering en ’sportbeleving’.

Fietsevenementen en fietsactiviteiten voor alle doelgroepen wil het college een steuntje in de rug geven. Het eerste voorbeeld daarvan was deze zomer het Europees kampioenschap wielrennen waaraan diverse fietsactiviteiten waren opgehangen. Maar er moeten meer evenementen komen waar een stimulering van het fietsgebruik van uit gaat. Genoemd wordt het International Cargo Bike Festival. Bij dit jaarlijkse evenement staan de vernieuwing en de vele creatieve toepassingen van (bak)fietsen centraal. Ontwerpers en bouwers van nieuwe types fietsen uit binnen- en buitenland komen er op af.

Komend jaar neemt het college besluiten over een pakket aan concrete uitvoeringsmaatregelen. Alkmaar hoopt daarmee kans te maken op de titel ’Beste Fietsstad van Nederland’. Het college wil dat de hoofdfietsroutes van en naar de binnenstad worden verbeterd. De tien onveiligste kruispunten worden aangepakt. En Alkmaar moet ook meer gaan doen aan het thema ’park & bike’, ofwel: fietsenverhuur bij plekken waar de auto geparkeerd kan worden.

Het college wil ook dat er een verkenning komt naar een ’doorfietsroute’ van Heerhugowaard naar Uitgeest.

Op een doorfietsroute wordt de fietser niets in de weg gelegd. Geen verkeerslichten, zo weinig mogelijk kruisingen, overal voorrang. Het plan om zo’n fietssnelweg aan te leggen tussen Heerhugowaard en Uitgeest is nog in ontwikkeling. Het exacte tracé moet nog worden gekozen. Tussen Groningen en Assen wordt aan zo’n ’fietssnelweg’ gewerkt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen