Premium

Bij Van Warmerdam figureren als publiek dat ’beschaafd schrikt’

Bij Van Warmerdam figureren als publiek dat ’beschaafd schrikt’
Marc van Warmerdam achter de bar van de Stadsschouwburg.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Ooit stond hij achter de bar. ,,Van café ’t Klaphekje, hier verderop. Ik was zestien, denk ik. Eén hele avond, met maar één klant: dat nooit meer.”

Veel herinneringen aan IJmuiden komen boven bij filmproducent Marc van Warmerdam, nu hij met zijn eveneens gelauwerde broer Alex (regie) hun tiende film ’Nr. 10’ aan het opnemen is. Acht van de 46 filmdagen zijn in IJmuiden, maandag bijvoorbeeld in de stadsschouwburg waarin het gezin Van Warmerdam ook woonde.

Hun in 2006 overleden vader Peter was er toneelmeester. ,,Door de keuken kon je via het aanrecht en een raam zo in de filmcabine.” Dat was vroeger de werkruimte van operateur Joop Raven, wiens dochter Hannie even Marc de hand komt schudden. ,,M’n moeder zat achter de kassa, ik achter de bar.” Wat lijken de broers toch op elkaar, vindt ze. Marc: ,,Ik heb de motoriek van m’n vader.” Zijn moeder is bijna 90 en verhuisd naar woonzorgcentrum De Moerberg. ,,Ze kijkt uit op het hoofdveld van Stormvogels.” Sinds het debuut ’Abel’ (1986) werken Marc en Alex samen. ,,Van m’n broer word ik niet moe, het filmproces is iets anders’’, zegt hij grijnzend.

Deze maandagochtend, tijdens opnames voor de sleutelscène, druppelen de eersten van ongeveer 130 figuranten al vroeg binnen. Ze dienen later als theaterpubliek dat met geroezemoes wacht op wat komen gaat of ’beschaafd schrikt’ bij een schokkend voorval. De IJmuidense figuranten Peter de Bruijn en Marlenne Schrijver - beiden vrijwilliger van de schouwburg, beiden 55 jaar - zien tevens topacteurs als Pierre Bokma en Hans Kesting aan het werk.

Afwachten

In de pauze genieten ze van een broodje of een bakje rijst met kip. Net als de meesten zijn ze er na een oproep van schouwburgprogrammeur Jacob Bron. ,,Het is natuurlijk afwachten of je straks in de film wel in beeld komt, maar het is sowieso leuk voor onze schouwburg.” Jan Bijvoet, hoofdrolspeler van ’Borgman’ (2013), heeft een bijrol; actrice Annet Malherbe - de vrouw van Alex - is officieel voor het eerst aan het werk als assistent-regisseur. ,,We zijn er nu al al vier jaar mee mee bezig”, aldus Marc, ,,en hopen eind volgend jaar klaar te zijn.”

Het filmfestival van Berlijn in februari 2021 is dan de eerste gelegenheid voor de internationale première, snel gevolgd door de uitbreng in Nederland. Als filmproducent zit Marc nog met een ondernemersrisico. Het wordt de duurste van de tien films. ,De begroting is 4,2 miljoen euro, we komen nog twee ton te kort.”

Daartoe is een vorm van crowdfunding gestart die ten tijde van’Borgman’ ook soelaas bood. ,,Alex heeft een mooie gouache gemaakt van ongeveer 55 x 30 cm die in beperkte oplage genummerd is én gesigneerd, voor wie de film met 1000 euro ondersteunen. ,,Tot nu toe doen 22 mensen mee, dat is alweer een klein stukje van het probleem opgelost.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen