Treinen tussen Alkmaar en Den Helder: minder uitval en vaker op tijd

Een trein rolt Den Helder binnen.
© Archieffoto George Stoekenbroek
Den Helder

Minder uitval en vaker op tijd: het gaat de goede kant op met het treinverkeer op de lijn Alkmaar-Den Helder.

Op het kopstation Den Helder rijdt 96% van alle treinen precies op schema, 2,5% is vertraagd en 1,5% valt uit. De andere stations op dit traject laten vergelijkbare scores zien, waarvan Schagen relatief de meeste vertraging oploopt. Maar de verschillen zijn klein: in Schagen rijdt evengoed 95% op tijd.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van de website vertraagd.com, die deze percentages van alle 393 Nederlandse treinstations op een rij zette in opdracht van RTL. In dat rijtje staan de stations in de Noordkop in de middenmoot. Den Helder staat met zijn 184ste plek nog net in het linkerrijtje, de rest nipt aan de andere kant.

Het valt vertraagd.com op dat de Friese stations het zo goed doen. De vijf beste staan allemaal in die provincie, met Sneek bovenaan (98,9% op tijd).

Het treinstation met de meeste uitval ligt nog maar net in Nederland, vlakbij de Duitse grens in het Limburgse Eygelshoven. Daar komt maar 85 procent aan volgens planning. Sterker: meer dan tien procent van de ritten komt niet eens aan.

Het Noord-Hollandse treinstation waar het meeste misgaat, is opvallend genoeg dat op de nationale luchthaven. Op Schiphol Airport komt 90,6 procent van de treinen op tijd.

Het is de tweede keer dat Vertraagd.com deze cijfers op een rij zette. De eerste keer was in 2016 en vergeleken met die meting is het hier op vrijwel alle stations beter geworden.

Hoe anders leek dat nog te worden, eind 2016, toen de NS in de nieuwe dienstregeling bezuinigde op dit traject. De extra trein in Den Helder die vertragingen kon opvangen werd weggesaneerd en daarna betekende vertraging vaak dat de trein niet verder reed dan Schagen of Anna Paulowna.

Onder druk van onder meer aanhoudende publicaties in deze krant, politiek en reizigersorganisaties draaide de NS de bezuiniging in 2017 geheel terug.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.