Premium

Bergen: Schaf gebruikersbelasting af, pandeigenaars betalen meer

Bergen: Schaf gebruikersbelasting af, pandeigenaars betalen meer
Winkels aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Met de hogere ozb voor de eigenaars van bedrijfspanden wil het college van Bergen onder andere leegstand tegengaan.
© Archieffoto
Bergen

Eigenaars van bedrijfspanden in Bergen gaan volgend jaar meer onroerendzaakbelasting betalen en de ozb voor de gebruikers wordt juist afgeschaft. Dat staat in een voorstel van het college van b en w, dat volgende week in de gemeenteraad wordt besproken.

De ozb voor bedrijfspanden is nu nog opgesplitst in een eigenaars- en een gebruikersdeel. Eigenaars en huurders betalen dus allebei belasting. Het college wil nu de belasting voor huurders afschaffen en die volledig door de eigenaars laten betalen.

Dat heeft diverse voordelen, zo staat in het voorstel. Als nu een pand leeg staat, krijgt de gemeente geen ozb binnen van huurders. In de toekomst betaalt de pandeigenaar dat, zodat de inkomsten voor de gemeente Bergen toenemen.

Dit stimuleert ook meteen eigenaren om iets te doen tegen leegstand van hun pand, stelt het college, omdat ze de extra ozb niet kunnen doorberekenen aan een huurder.

Inkomsten

De vrijstelling voor woondelen van een huurder vervalt ook en ook dat betekent meer inkomsten voor de gemeente. Verder kunnen de inkomsten van de ozb beter worden ingeschat omdat er geen onzekerheid meer is over leegstand en zal het aantal bezwaarschriften afnemen, zo schat het college in.

Het tarief wordt straks 0,3417 procent van de getaxeerde waarde van een bedrijfspand. Dat betekent dat een eigenaar van een pand met een waarde van vijf ton volgend jaar ruim 1700 euro aan ozb gaat betalen. Hoeveel extra de gemeente aan ozb als gevolg hiervan gaat innen kon ze gisteren nog niet meedelen.

Het tarief voor woningeigenaren wordt 0,0899 procent. De eigenaar van een woning van vijf ton betaalt dan 450 euro. Het tarief was 0,0964 procent, maar omdat de waarde van de woningen is gestegen, kan het tarief omlaag en krijgt de gemeente toch een 1,5 procent hogere totaalopbrengst.

De rioolheffing wordt in Bergen volgend jaar met 9 procent verlaagd en hoeft daarna naar verwachting de komende jaren niet meer te stijgen, zo schat het college in. De afvalstoffenheffing wordt met 3 procent verhoogd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen