Premium

Boeren zoeken vrijdag verbinding met Amsterdammers maar denken tegelijk aan ’burgerpesten’ met Kerstmis

Boeren zoeken vrijdag verbinding met Amsterdammers maar denken tegelijk aan ’burgerpesten’ met Kerstmis
Tractoren omsingelen het Deen distributiecentrum in Hoorn bij wijze van oefening voor het echte werk, mogelijk later tegen de kerst.
© Martijn Mak
Amsterdam

Boeren zoeken vrijdag ’de verbinding’ met burgers in de hoofdstad, door gratis producten aan te bieden op Rokin en Dam. ,,Donderdagnacht ga ik al krentenbollen bakken’’, zegt Ingrid de Sain van Agractie, een van de organisaties die binnen het Landbouw Collectief strijden voor overeind houden van de boerenstand tegenover alle stikstof- en PFAS-geweld. Het is een publieksvriendelijke manifestatie, duidelijk anders van karakter dan de protestacties waarover deze week een beslissing valt. Zoals het blokkeren van distributiecentra van supermarkten, waardoor de burgers geen kerstinkopen in huis kunnen halen.

In het centrum komen vrijdag maximaal dertig trekkers te staan voor de ’Boer & Burger Brunch’. ,,Kinderen kunnen met de trekkers op de foto enzo. Ze vormen het decor voor onze manifestatie, waarop boeren als leveranciers van eigen producten de mensen daarvan laten proeven’’, zegt De Sain. Gezien de kwaliteit van de bruggen in de hoofdstad en de smalle straatjes mogen er meer het centrum niet in. Agractie verwacht veel meer boeren die met de tractor naar Amsterdam komen en heeft daarom met de gemeente afgesproken waar die buiten de binnenstad kunnen worden geparkeerd. Agractie waarschuwt wel voor verkeersoverlast vrijdag.

De manifestatie duurt van twaalf tot vier uur. ,,We willen een goede gelegenheid bieden met elkaar in gesprek te gaan. Zo kunnen burgers vragen waarom kalfjes bij hun moeder worden weggehaald en wij antwoorden dan dat is om te voorkomen dat ze ziek worden of dat hun moeder op hen gaat staan.’’

Op een podium voor het Paleis op de Dam richten sprekers het woord tot de burgers. Zoals Aalt Dijkhuizen, voormalig voorzitter van Wageningen University & Research, de vijftienjarige boerendochter Anna Grootentraast en Piet Arts, die vertelt over zijn ervaringen met honger in de Tweede Wereldoorlog. Ook Jan Bronninkreef, winnaar van ’Expeditie Robinson’, komt op het podium.

Het Landbouw Collectief wil met acties afdwingen dat minister Carola Schouten van Landbouw naar de boeren luistert. ,,Schouten is star en doet alsof we in gesprek zijn met elkaar. In werkelijkheid is er radiostilte’’, zegt De Sain. Maandagavond praat de Farmers Defence Force in Baarn, waar de regiobeheerders van alle groepen bij elkaar komen, over het platleggen van de levensmiddelendistributie in de dagen voor kerst. Afgelopen zaterdag werd al geoefend op het distributiecentrum van Deen in Hoorn. Boeren kwamen met 25 tractors onder politiebegeleiding naar de Kernweg in die gemeente om het complex te omsingelen. Na een half uur taaiden ze af. Hun conclusie was dat voor een hermetische afsluiting tien trekkers meer nodig zijn. ,,We waren benieuwd waar we zoal op moeten letten als we zo’n actie uitvoeren’’, aldus actievoerder René Staal in Hoorn. Hij legt de pers uit dat de acties nodig zijn tegen ’de nieuwe regels op het gebied van stikstofuitstoot, PFAS, maar ook asielzoekersbeleid... ,,Het slaat nergens op. Als de minister niet naar ons wil luisteren, gaan wij door met deze acties.’’

De Sain is genuanceerder. Platleggen van de levensmiddelendistributie rond kerst is in haar ogen ’burgerpesten’. ,,We moeten wel hun sympathie houden’’, zegt zij.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen