Premium

Boeren zoeken vrijdag verbinding met Amsterdammers maar denken tegelijk aan ’burgerpesten’ met Kerstmis

Tractoren omsingelen het Deen distributiecentrum in Hoorn bij wijze van oefening voor het echte werk, mogelijk later tegen de kerst.
© Martijn Mak
Amsterdam

Boeren zoeken vrijdag ’de verbinding’ met burgers in de hoofdstad, door gratis producten aan te bieden op Rokin en Dam. ,,Donderdagnacht ga ik al krentenbollen bakken’’, zegt Ingrid de Sain van Agractie, een van de organisaties die binnen het Landbouw Collectief strijden voor overeind houden van de boerenstand tegenover alle stikstof- en PFAS-geweld. Het is een publieksvriendelijke manifestatie, duidelijk anders van karakter dan de protestacties waarover deze week een beslissing valt. Zoals het blokkeren van distributiecentra van supermarkten, waardoor de burgers geen kerstinkopen in huis kunnen halen.

In het centrum komen vrijdag maximaal dertig trekkers te staan voor de ’Boer & Burger Brunch’. ,,Kinderen kunnen met de trekkers op de foto enzo. Ze vormen het decor voor onze manifestatie, waarop boeren als leveranciers van eigen producten de mensen daarvan laten proeven’’, zegt De Sain. Gezien de kwaliteit van de bruggen in de hoofdstad en de smalle straatjes mogen er meer het centrum niet in. Agractie verwacht veel meer boeren die met de tractor naar Amsterdam komen en heeft daarom met de gemeente afgesproken waar die buiten de binnenstad kunnen worden geparkeerd. Agractie waarschuwt wel voor verkeersoverlast vrijdag.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen