Premium

Conflict rond theatermanager achter de schermen van De Beun

Conflict rond theatermanager achter de schermen van De Beun
Theater De Beun in Heiloo, decor van een langdurig conflict.
© Archieffoto
Heiloo

Achter de schermen van theater De Beun ging de afgelopen jaren lang niet alles op rolletjes. De particuliere stichting Theater de Beun leverde in 2017 de sleutels in, waarna de gemeente het theater ging exploiteren. Het was het begin van een langdurig conflict, met als partijen de gemeente Heiloo, theatermanager Hans van Beenen, de nieuwe exploitant Sportservicepunt Langedijk en tenslotte uitkeringsinstantie UWV.

De discussies beginnen in 2015, als duidelijk wordt dat er een huurverhoging voor De Beun aan zit te komen van 38.000 euro. Die zou aanvankelijk helemaal worden gecompenseerd door een subsidie, maar de vrees is dat die snel zal worden afgebouwd. Stichting Theater de Beun stuurt in de zomer van 2015 een stevige brief aan de gemeente, waarin staat dat ze de sleutels zullen inleveren als de huurverhoging wordt doorgezet. „We zijn allemaal vrijwilligers en zijn hoofdelijk aansprakelijk als het mis gaat”, aldus voorzitter Marius Prein.

SSL

De gemeente gaat alvast op zoek naar een nieuwe exploitant en vindt in het najaar van 2015 een gegadigde in Sportservicepunt Langedijk (SSL), dat ook onder andere al theater De Binding in Langedijk en openluchtzwembad Het Baafje in Heiloo exploiteert.

Stichting Theater De Beun stopt inderdaad met de exploitatie per 1 september 2016. De bedoeling is eigenlijk dat SSL het theater gaat beheren, maar SSL en theatermanager Hans van Beenen kunnen het na diverse gesprekken niet goed met elkaar vinden. SSL ziet het niet zitten om Van Beenen over te nemen, en haakt af als exploitant.

De gemeente Heiloo wil niet dat het theater sluit en gaat De Beun zelf beheren. Heiloo moet vanwege wettelijke bepalingen ook de manager overnemen. Die krijgt een contract voor onbepaalde tijd, maar dat zal eindigen als een andere, particuliere partij De Beun overneemt. Met het oog daarop wordt Van Beenen in het contract van tevoren al per 1 juli 2017 ’overtollig’ verklaard, zo blijkt uit de stukken van een rechtszaak die twee en een half jaar later in Alkmaar zal dienen.

De gemeente beschouwt het beheren van een theater niet als ’kerntaak en wil De Beun zo spoedig mogelijk weer afstoten. Heiloo besteedt de exploitatie aan in de markt, met als clausule dat Van Beenen mee overgenomen moet worden met behoud van rechten en plichten. Gegadigden zijn in elk geval: Van Beenen zelf, het Alkmaarse Holland Sport en, opnieuw, SSL. Holland Sport haakt echter tijdens de onderhandelingen af.

Aanbestedingsregels

Opnieuw komen er gesprekken, onder andere tussen Van Beenen en SSL en tussen Van Beenen en de gemeente. De theatermanager verklaart dat hij best in het theater wil werken, maar als SSL de exploitant wordt, hij vermoedelijk op zoek zal gaan naar een andere baan. SSL laat weten niet te willen gaan exploiteren met Van Beenen als manager. De gemeente Heiloo is bang dat SSL zich terugtrekt, en verzint een list. De aanbestedingsregels worden gewijzigd. Van Beenen hoeft niet langer te worden overgenomen. „Een onrechtmatige daad, en onbehoorlijk bestuur”, vindt Van Beenens advocaat.

SSL hapt na de wijziging van de regels wel toe en neemt in het begin van 2018 de exploitatie van De Beun over. Zonder Van Beenen, want die wordt per 1 januari ontslagen.

WW-uitkering

Daarmee begint echter een ander conflict. Uitkeringsinstantie UWV besluit Van Beenen een WW-uitkering te verlenen. De gemeente Heiloo komt daartegen in het geweer. Dat Van Beenen weg is, is zijn eigen keuze, betoogt de advocaat van de gemeente, en dan heeft hij geen recht op een uitkering. Het ontslag kost de gemeente namelijk geld, omdat ze eigenrisicodrager is. Voor het conflict is 30.000 euro gereserveerd in de gemeentebegroting.

Hoe nu verder? SSL heeft uiteraard een andere theatermanager aangesteld. Van Beenen komt niet meer terug in De Beun, dat is duidelijk. Hij werkt nu als assistent-bedrijfsleider bij de Lidl. „Jammer dat ik niet in mijn eigen branche aan het werk kan”, zegt hij in de rechtszaal. De rechter heeft wel een beetje met hem te doen. „U bent misschien wel te eerlijk geweest. Als U niets tegen SSL had gezegd, had U gewoon in het theater aan het werk kunnen gaan en had U wellicht later kunnen vertrekken. Hoewel, te eerlijk, dat kan eigenlijk niet.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen