Premium

Carillon De Rijp moet met Kerst deuntjes over het dorp strooien

Carillon De Rijp moet met Kerst deuntjes over het dorp strooien
Winter bespeelt het carillon van De Rijp. ,,Een prachtig instrument.’’
© jjfoto.nl / Vincent de Vries
De Rijp

Kerstdeuntjes moeten klinken op de hele en halve uren uit het carillon van De Rijp. Carillonbouwer Simon Laudy is in zijn werkplaats in Groningen bezig met het sluitstuk van het instrument, waarmee het carillon geschikt wordt voor automatische bespelingen. Voor de Kerst wil hij het af hebben.

Het nieuwe carillon is op 22 september in gebruik genomen, maar klinkt nog altijd alleen als beiaardier Christiaan Winter de toren in klimt voor een bespeling. „Meestal op zaterdag, tussen 13 en 14 uur. En als er iets bijzonders is in het dorp, zoals straks de kerstmarkt”, zegt Winter.

Dat het zo lang duurt voor de uur-melodieën klinken, komt omdat het carillon bij de ingebruikname eigenlijk nog niet af was. „We hebben geëxperimenteerd met plastic draden tussen de toetsen en de klokken. Maar dat was geen succes, want die rekten uit. Simon heeft die draden weer vervangen door staal.”

Precies goed

Christiaan Winter is lyrisch over het instrument. „Het is prachtig. Ik geef les op de Beiaardschool in Amersfoort. Mijn collega kwam kijken en zei: ’Van alle carillons die de afgelopen vijftig jaar zijn gebouwd, is dit de mooiste.”

Sluitstuk van het project voor carillonbouwer Simon Laudy is dat er nu een koppeling moet komen tussen een computer, een pneumatisch apparaat en de 43 bronzen klokken in de toren van de Grote Kerk. Is dat voor elkaar, dan hoeft Winter alleen maar de melodietjes die hij al heeft geselecteerd op een kaartje in de computer te steken. „Dan gaat de rest vanzelf.”

Winter heeft 20 à 30 melodietjes die hij wil gebruiken, waaronder het Rijper Lied. Een heel verschil met Alkmaar, waar omwonenden van de carillons een half jaar lang hetzelfde muziekje moeten aanhoren. „In Alkmaar moet ik de melodieën noot voor noot op de steektrommel zetten. In De Rijp is het zo voor elkaar.”

„Als het tenminste af is. Dat is de makke van een eenmansbedrijf van Simon Laudy. Hij heeft maar twee handen. Als het lukt, voor de Kerst, komen er zeker een paar kerstliedjes op het lijstje.”

Unaniem

Van de inwoners krijgt Winter enthousiaste reacties. En ook kwamen er een paar klachten binnen. „De klagers vrezen waarschijnlijk wel de automatische bespelingen, dus het wordt nog even afwachten hoe dat uitpakt. Maar gelukkig is de overgrote meerderheid enthousiast. En de gemeenteraad van Graft De Rijp was destijds unaniem voorstander van het carillon. Het was niet de helft plus één.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen