Premium

Bv Den Helder laat met ongekende slooppartij tegen Bemmel flarden van grote perspectief zien

Bv Den Helder laat met ongekende slooppartij tegen Bemmel flarden van grote perspectief zien
Sarah Curran was onhoudbaar voor Bemmel en een klasse apart op deze vermakelijke middag.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Het is, na een zege (78-53) waar zo naar werd gesmacht, verleidelijk om te stellen dat Dozy Bv Den Helder het lek boven heeft. Mario Bennes laat het wel uit zijn hoofd. Hij is trots, de coach. Apetrots zelfs, klonk het in de kleedkamer. Snel gevolgd door de ene zwaluw die nog geen zomer aankondigt. ,,Dat heb ik ook maar vertaald in het Engels.’’ Speciaal voor Sarah Curran, een klasse apart op deze zeer vermakelijke zondagmiddag.

Het was een confrontatie waar de Helderse basketbalsters in alle nederigheid naar toe leefden. Ingegeven door de kansloze affaire eerder in Bemmel, toen er met negentien punten verschil van dezelfde tegenstander werd verloren. Zijn ploeg, zei Bennes, had nog geen recht om hoog van de toren te blazen. Fases genoeg die de coach ook tegen hoger aangeslagen tegenstanders een idee van de mogelijkheden gaven.

Maar nooit werden die momenten omgezet in resultaat omdat speelsters niet leken te vertrouwen op hun aanzienlijke eigen vaardigheden. Met open mond zullen ze dan de video van deze wedstrijd terugzien. Waar de viste vanaf het prille begin een hoek werd gezet, soms aanstalten maakte er uit te willen komen maar vervolgens met vereende krachten terug werd gestuurd.

De mogelijkheden van de thuisclub die nog nergens had geïmponeerd schenen schier onuitputtelijk. Dat Bennes op Femke Slim na voor het eerst compleet kon aantreden en zijn sterkste startende vijf de vloer op sturen, zal een rol hebben gespeeld. Kiki Fleuren, Maaike Klein, Britt Zappeij, Zoë Slagter en Sarah Curran zetten een slooppartij van ongekende orde op touw. Wat begon met 11-1 werd via 20-4 alleen maar erger en eindigde, onder meer door elf punten op rij van Curran bij 27-3 na de eerste tien minuten. Nog steeds bleef Bennes vanaf de kant het ’heads up’ verkondigen. Want zelfs deze speelsters moesten onder heerlijke omstandigheden blijvend moed in gepraat. De geringste tegenvaller levert al gevaar op. In dat kader werd het link toen de Helderse score vanaf 38-12 minutenlang droog kwam te liggen. Met halverwege (38-23) nog steeds een fijn voordeel v0or de thuisclub. De wijze woorden van een coach die toen al in zijn sas was indachtig, pakte Den Helder de draad weer op. Via 43-26 en 54-35 werd Bemmel te verstaan gegeven dat er aandeel was voorzien in een masterclass. Zonder gas terug te nemen, zeker zo agressief als ooit aan de wedstrijd was begonnen, kreeg de visite een rondleiding langs alle h0eken die het parket laat zien. Waar het onderhoud steeds meer wordt bekritiseerd door wie er ook maar over de vloer komt. was het voor een ontembare basketbalformatie nergens een obstakel.

Bij 63-36 en de maximale achterstand weer op peil, moet Bemmel op haar beurt zeer nederig zijn geworden. De teller sloeg nog een laatste keer maximaal uit, met een verschil van eenendertig punten tussen goed en slecht: 74-43. Daarna bleef verder leed de bezoeksters bespaard omdat 0ok de b0venliggende partij wel eens een makkelijke score liet liggen. Maar voor de Helderse voordeur werden geen cadeautjes weggegeven. De eigenwaarde daar niet aangetast. Met op het scorebord cijfers die zelfs een ploeg die zichzelf niet vertrouwt, de waarheid vertelt. De vertaling van krachtsverhoudingen. Een tipje van de mogelijkheden die deze Helderse ploeg heeft. Mits bepakt en bezakt met de focus die tegen Bemmel scherp bleef. ,,Als wij ontspannen, kan deze ploeg van iedereen verliezen’’, weet Bennes inmiddels. In dat kader is de thuiswedstrijd d0nderdag tegen onderdeurtje Cangeroes een graadmeter. ,,Maar spelend als vandaag kunnen we iedereen aan’’, heeft de coach zijn ploeg ondertussen ook goed genoeg leren kennen. Het maakt de confrontatie zaterdag tegen koploper Binnenland extra interessant.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen