Premium

HSV gaat van droomstart naar nachtmerrie in slotfase

HSV gaat van droomstart naar nachtmerrie in slotfase
HSV-spits Jelle Stam wordt in zijn weg naar het doel tegengehouden door Joost Neuvel.
© Foto Martin de Haan
Heiloo

Na twee overwinningen op rij kroop HSV langzaam weg uit de onderste regionen van de tweede klasse A en lonkte zowaar de veilige middenmoot. Maar tegenstander Spirit’30 werkte geenszins mee aan de Heilooër opmars. De laatste corner van de wedstrijd werd het tragische breekpunt voor de ploeg van coach Edwin Veenstra.

Het was invaller Joost Schoonen die de indraaiende hoekschop van Joost Reus bij de eerste paal binnen kopte (1-2) achter de weifelende keeper Indy Klamer die nog ’los’ riep maar niet ingreep. ,,Dit is een klap waarbij we weten dat we weer hard aan de bak moeten”, aldus de balende Veenstra na afloop in de catacomben.

De thuisploeg mocht na de achterstand nog aftrappen van de prima leidende scheidsrechter Jan Poortier, maar luttele seconden daarna klonk resoluut het laatste fluitsignaal en zakte de meeste Heilooër spelers als een plumpudding in elkaar op de plastieke sprietenmat. En het begon nog zo goed voor de rood gele formatie. Op dezelfde manier waarop ze de deksel keihard op de neus kregen in de slotfase, werd de score geopend. Tim van der Flier nam de eerste corner van het duel. Mede door de wind bleef de bal hangen bij de eerste paal en scoorde Jelle Stam de openingstreffer met het hoofd.

Geen vervolg

Kort daarna kreeg de spits nog een mogelijkheid om de score te verdubbelen. Een geplaatst schot richting kruising werd subliem gered door de uit de kluiten gewassen doelman Tim Imming die nog A-junior is. Maar de goede start van de Heilooërs kende geen vervolg. De bezoekers uit Hoogkarspel moesten door ziekte met een geïmproviseerde laatste linie acteren. Vandaar de haperende opstartfase volgens trainer Hans Valk. Maar het herstel volgde gezwind. Binnen de kortste keren was de gelijkmaker de realiteit. Een diepte pass op maat van de centrale verdediger Jimmy Bouwhuis richting Jordi Klompe werd de Heilooër defensie te machtig. Steef Kaandorp en Lars de Vré werden op snelheid geklopt door de beste aanvaller van Spirit’30 die niet alleen watervlug is, maar zijn snelheid ook koppelt aan een indrukwekkende techniek en overzicht. De spits plaatste de bal sprintend en met gemak langs de uitgekomen Klamer (1-1).

Speelruimte

Na de gelijkmaker ontstond een wedstrijdbeeld met speelruimte voor beide ploegen, maar die zonder noemenswaardige hoogtepunten langzaam leek af te stevenen op een terechte puntendeling. ,,Het was geen hoogstaande pot”, moest Veenstra nageven. ,,Na de gelijkmaker door een verdedigende fout van ons was het vertrouwen weg. En bij de tegenstander komt dan juist het zelfvertrouwen. Een gelijkspel was naar verhoudingen geweest. Op beslissende dingen ging het fout, dingen die niet fout mogen gaan. We hadden die corner nooit tegen mogen krijgen. Daarvoor waren we bij enkele momenten al te slap in de verdediging.” En het gebrek aan scherpte ver in blessuretijd deed HSV definitief de das om.

HSV: Klamer, Kaandorp, Apeldoorn (38. Groot), De Vré, Vogel, Swart, Van der Flier, Wagenaar (74. Bakker), Van Hekken, Bugter (65. Houtenbos), Stam

Spirit’30: Imming, Jelle Reus (65. R. Reus), Neuvel, Bouwhuis, Wagemaker, Koopman, Joost Reus, N. Botman (85. Valk), R. Botman, Waardenburg (77. Schoonen), Klompe

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen