Premium

Bibliotheek IJmond Noord bestaat 100 jaar en viert groot feest met workshops uit het verleden

Bibliotheek IJmond Noord bestaat 100 jaar en viert groot feest met workshops uit het verleden
Ine de Roode-Tromp en Lidy Kleijn krijgen les van juf Rietje Bruschke.
© Foto Ronald Goedheer
IJmond

,,Het is net een draaiorgel’’, zegt Ria Le Cessie als ze de ouderwetse drukpers bedient. Ze laat haar kunstwerk, geïnspireerd op een gedicht van stadsdichter Isa van Klaveren, zien. ,,Wow’’, reageert Chhavi Dhiman (9).

Bibliotheek IJmond Noord bestaat op 22 december honderd jaar en heeft dat afgelopen zaterdag in de Heemskerkse en Beverwijkse bibliotheken gevierd. ,,We doen alsof we zelf jarig zijn’’, vertelt directeur Carla Visser. ,,Het is hartstikke gezellig. Er is lekker reuring, er zijn hapjes. Heel feestelijk.’’

Op beide locaties zijn de hele dag workshops met een knipoog naar vroeger, zoals schoonschrijven, papierknippen en linosnede.

In Beverwijk werkt Chhavi, die een jaar geleden met haar familie vanuit India naar Nederland verhuisde, aan haar linosnede. Ze gutst de zelfgetekende hond helemaal uit, maar snel gaat dat niet. ,,Dit gaat heel lang duren’’, zegt ze tussendoor. Dan krijgt ze handigheid in het karwei. ,,Ik heb de staart gedaan, nu nog een poot.’’ Behendig rolt ze daarna de verf over haar linosnede. ,,Ik ben er heel blij mee.’’

Schoonschrijven

Lidy Kleijn (75) staat in de bibliotheek van Heemskerk een boek te lezen als ze gevraagd wordt voor de workshop schoonschrijven. ,,Ik ben uit de bieb geplukt’’, glimlacht ze tijdens het schrijven van de woorden ’prettige kerstdagen’. ,,Ik ben te vlug en ik houd mijn kroontjespen niet goed vast’’, vertelt de Uitgeestse, die de eerste vijf jaar van de lagere school schuin heeft leren schrijven. ,,In het laatste jaar mochten we rechtop schrijven. Daarna is mijn handschrift een zooitje geworden.’’

Terwijl oma Marja van Weenen nog even doorschrijft, vertelt Eva van Weenen (7) over de gedetailleerde schmink op haar voorhoofd. ,,Ik wilde graag Elza van Frozen.’’ Het gezicht van haar neefje Flynn Acquoy (4) is volledig groen met wat barsten. ,,Hij is The Hulk’’, helpt opa Hans.

Eva pakt het programmaboekje erbij. ,,We hebben al ballonnen laten maken en aan het rad van fortuin gedraaid.’’ De gewonnen pet zit veilig opgeborgen in de tas.

,,De aardrijkskundeles van Otto Rincker begint zo’’, zegt een medewerker dan. ,,Ik ga ook naar de les’’, antwoordt directeur Visser.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen