Premium

Teamgevoel belangrijk voor judoka’s Randers Budosporten tijdens thuiswedstrijd West-Friese competitie: ’Leuk om samen te beleven’

Teamgevoel belangrijk voor judoka’s Randers Budosporten tijdens thuiswedstrijd West-Friese competitie: ’Leuk om samen te beleven’
Maxx Bruin van Randers Budosporten in actie tijdens de competitierionde in Broek op Langedijk.
© Foto Martin de Haan
Broek op Langedijk

,,Het leuke van de West-Friese Judocompetitie is dat je het met je team doet. Samen de wedstrijd beleven. Judo is soms erg individueel, maar met dit toernooi is het ook mooi om het als groep te ervaren. Je stimuleert elkaar.” Maxx Bruin was één van de zeven judoka’s van Randers Budosporten die zaterdagavond voor zijn club uitkwam in de Wes- Friese Judocompetitie. Na een speelronde in Amsterdam hield Randers de tweede wedstrijd in de eigen dojo te Broek op Langedijk.

Linda Klaver is als trainster van Randers nauw betrokken bij de judoka’s die deelnemen in zeven verschillende gewichtsklassen van -50 tot zwaarder dan 90 kilogram. Ook Beentjes Judo uit Alkmaar was zaterdagavond actief. De andere deelnemers zijn Bos Sport Grootebroek, Kenamju Haarlem, Judo Amsterdam en Hikari Zaanstad.

Volwaardige competitie

,,De West Friese Judo Competitie is in 1973 van start gegaan om competitie te organiseren voor judoka's van kleinere clubs die niets te zoeken hadden op districtstoernooien. Destijds begonnen met zes teams uit West-Friesland en door de jaren heen gegroeid tot een volwaardige competitie, waaraan de meeste clubs uit Noord-Holland en op een gegeven moment zelfs van buiten Noord-Holland deelnamen. Het was niet enkel meer een alternatief voor recreanten om wat wedstrijden te draaien. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een serieuze competitie tussen de clubs in Noord-Holland met in de hoofdklasse, waarin Randers uitkomt, veelal deelnemers die in de Europese jeugdcircuits actief waren. Op dit moment bestaat de competitie uit drie klassen met 17 teams”, zo vertelde Klaver tijdens de wedstrijden van haar pupillen. Ze zag Maxx Bruin met overmacht zijn partij tegen zijn Zaanse tegenstander winnen.

De 23-jarige Bruin neemt een belangrijke rol binnen het team in. Met zijn ervaring is hij de bindende factor in het zevental waarin veel jeugdjudoka’s uitkomen. ,,Ik judo al vanaf mijn 5e bij Randers. Ik voel me hier thuis. Je krijgt een goed fundament mee voor later. Iedereen kan hier terecht. Van recreatief tot het echte topniveau. Ik vind de omgang met elkaar ook heel plezierig. Ook vandaag weer. Je ziet het enthousiasme binnen ons team”, aldus de in Zuid-Scharwoude wonende judoka die ook als trainer aan Randers verbonden is.

Gedrevenheid

Een mooi bewijs van de onderlinge verhoudingen en gedrevenheid was het optreden van Rik Peters. De judoka uit Heerhugowaard zat zaterdagmorgen al om half 6 al in de auto bij zijn moeder om deel te kunnen nemen aan het NK voor teams onder 18 jaar in Almelo. Twaalf uur later judoode hij in Broek op Langedijk mee in de West-Friese jeugdcompetitie met zijn andere teamgenoten. En opnieuw was zijn moeder erbij. De betrokkenheid is immers groot. Iedereen bij Randers wil graag deelnemen aan het toernooi waarin ooit ook latere toppers als Louis Wijdenbosch, Maarten Arends, Ben Sonnemans en Ruben Houkes hebben meegedaan. Zaterdagavond was Timo Lesterhuis van Kenamju één van de bekendste deelnemers. Het zevental uit Haarlem heeft na twee speelrondes en 6 partijen de maximale score behaald. Met 6 uit 6 neemt Randers een 3e plek in. Een plek lager staat Beentjes Judo Sport Alkmaar. Daar vindt in januari de volgende competitieronde plaats.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen