Premium

Koninklijke HFC raakt koppositie kwijt na gelijkspel tegen Katwijk

Koninklijke HFC raakt koppositie kwijt na gelijkspel tegen Katwijk
Aanvaller Roland Bergkamp van Katwijk in de mangel bij Wessel Boer (links) en Oscar Wilffert.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Doordat Koninklijke HFC en Katwijk in Haarlem 1-1 overeenkwamen, is IJsselmeervogels - dat met 4-2 van Noordwijk won - opnieuw koploper in de tweede divisie.

Ruim 1250 toeschouwers, waarvan zeker de helft uit Katwijk, zagen een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust was Katwijk heer en meester en kwam HFC met een minimale 0-1 schade goed weg. In de tweede helft was het de thuisploeg die de lakens uitdeelde en na een uur dik verdiend langszij kwam. Het slot was weer voor Katwijk. Dus had trainer Jan Zoutman iets meer moeite met de puntendeling dan zijn collega Gertjan Tamerus. ,,Maar ik kan er mee leven’’, besloot Zoutman.

Het was vooral een surplus aan felheid in de duels waardoor Katwijk voor de rust de tegenstander de baas was. Want wat doe je als er van de twee vleugelverdedigers van de tegenpartij aanvallende acties worden verwacht? Dan maak je hen het opkomen onmogelijk door ze diep op hun eigen helft vast te zetten. Zowel Vincent Volkert op links als André Morgan op rechts wisten zich hoogst zelden uit de wurggreep los te wurmen.

Doordat ook de middenvelders van HFC nauwelijks ruimte en tijd werd gegund en tot slordig spel werden gedwongen, kon een overwicht van Katwijk niet uitblijven. Het leverde de ploeg van trainer Jan Zoutman een aantal grote kansen en uiteindelijk de openingstreffer op. De laatste linie van Koninklijke HFC keek toe hoe Joey Jongman de bal goed legde en vanaf 25 meter magistraal in de rechter kruising krulde.

HFC speelde voorin veel te statisch om Katwijk te verrassen. De keuze van Tamerus om na de rust Tadmine te brengen voor de onvindbare Van der Linden was dan ook logisch. Snelheid voorin was vereist. Zeker omdat de spelers van Katwijk na de rust de tol betaalden voor drie kwartier hard werken op het zuigende veld dat met de minuut hobbeliger werd.

De tweede wissel die Tamerus na een uur toepaste was een hele slimme. Hij haalde centrale verdediger Paul Kok naar de kant, liet diens plek innemen door Morgan en zette Franklin Lewis rechts achterin aan het werk. Het eerste de beste balcontact van Lewis leidde tot de 1-1. Hij stuurde op rechts Sam van Huffel weg en vloog naar voren. De verdedigers van Katwijk hielden de kakelverse spring-in-het-veld goed in de gaten, maar vergaten Khalid Tadmine die de bal uit een scherpe voorzet van Van Huffel met een snelle knik schitterend verlengde richting de verre hoek: 1-1.

In de slotfase nam HFC genoegen met een punt, terwijl Katwijk af en toe nog even aanzette. Het leverde in de laatste minuut nog bijna de 1-2 op. Eerst was het de kleinste man van Katwijk, rechtsback Bart Sinteur, die de bal richting de rechter kruising kopte. Het werd geen treffer doordat middenvelder Jacob Noordmans - ook al geen reus - met het hoofd redding bracht.

Koninklijke HFC: Boks, Morgan, Wilffert, Boer, Kok (60. Lewis), Volkert, Noordmans, Van Huffel, Weistra, Van der Linden (46. Tadmine), Donald (87. Hols).

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen