Premium

LSVV bouwt onneembare vesting en boekt 4-0 zege op Zaanlandia

Zaanlandia-verdediger Sander Rijser probeert een doorbraak van Toine Merk te voorkomen.
© Foto Martin de Haan
Zuid-Scharwoude

Zelfs een strafschop kon geen bres slaan in het bastion van LSVV. Vlak voor tijd mocht Reino Kok namens Zaanlandia aanleggen voor een eretreffer, maar keeper Job Rouwhorst klemde de bal gedecideerd. Het was illustratief voor deze middag. Zaanlandia kon aanvallend geen potten breken en LSVV profiteerde na rust optimaal van de geboden ruimte, 4-0.

Kantelpunt in duel was de strafschop voor LSVV rond de 20e minuut. Kai Botman ging alleen op de keeper af, werd zwaar gehinderd, maar schoot tegen keeper Terry Bosma aan. De scheidsrechter gaf alsnog een strafschop. Botman ging zelf achter de bal staan en produceerde vanaf 11 meter een onschuldig rollertje dat moeiteloos werd gekeerd door Bosma. De elftallen gingen weer verder, maar de neutrale grensrechter stond met zijn vlag omhoog. Commotie alom, maar arbiter Broekhuizen bleek onverbiddelijk, de keeper had te vroeg de lijn verlaten. Botman mocht weer aanleggen. Dit keer schoot de aanvaller de bal hard binnen. ,,Die penalty is alles beslissend in deze wedstrijd”, verklaarde trainer Ronald Dooijeweerd. ,,Daardoor kon LSVV nog meer achteruit leunen.”

Onder controle

Trainer Rob Klanker had zijn formatie enigzins aangepast aan de Zaandammers. De veelvuldig diepgaande aanvallende middenvelder Dhavey Kho moest onder controle worden gehouden door William van der Leeden, waardoor LSVV feitelijk met een 5-mansdefensie opereerde. Zaanlandia combineerde bij vlagen aardig, maar kon door het compacte spel van de Langedijkers amper ruimte vinden voor gevaarlijke acties. Voor rust werd alleen centrumspits Reino Kok nog twee keer gevaarlijk voor het Langedijker doel.

De eerste vijf minuten na rust probeerden de Zaandammers nog wat te doen aan de achterstand, maar de ploeg bleef machteloos. Na een uur spelen werd het 2-0. Via Toine Merk en Kai Botman kwam de bal bij Joost Groenveld die vanaf 20 meter laag in de hoek schoot. Het mooiste doelpunt kwam deze middag van rechtsback en aanvoerder Maik den Iseger. Na geklungel achterin bij Zaanlandia, schoot hij de bal schitterend in de linkerbovenhoek.

Invaller Martijn Grooff mocht, na prima voorbereidend werk van Toine Merk, de 4-0 scoren. De eretreffer werd Zaanlandia niet gegund. Deze strafschop van Reino Kok, vlak voor tijd, hoefde volgens de scheidsrechter niet te worden overgenomen. Dat werd op cynische wijze nog even gecheckt door trainer Dooijeweerd die daarop de rode kaart kreeg. De coach was na de wedstrijd, zoals altijd, wel reëel over de wedstrijd. ,,LSVV heeft terecht gewonnen. Het is een goed collectief en die ploeg geeft weinig kansen weg. Neemt niet weg dat die penalty het breekpunt in de wedstrijd was. Iedereen ging al door met die wedstrijd. Het signaal van een clubgrensrechter was in zo’n situatie gewoon weggewuifd.” Coach Rob Klanker kon er niet mee zitten: ,,We hebben vanuit een compacte verdediging rustig onze kansen afgewacht en dat vakkundig uitgespeeld.”

LSVV: Rouwhorst, Den Iseger, Groenveld, Kramer, Emmerik, Bruin, Kansen, Merk (85. Bakker), Reinhard (78. Grooff), Van der Leeden (81. Duijs), Botman.

Zaanlandia: Bosma, Magouz, De la Porte, Mulder (80. Dragtenstein), Jeremy Kho, De Graaf (68. Hoquee), Kok, Davey Kho, Kuiper, Savastano, Rijser (71. Meijer).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen