Premium

Stichting doet voorstellen aan IJmond-gemeenten: ’Bruggen in Oer-IJ-taal in gehele regio’

Stichting doet voorstellen aan IJmond-gemeenten: ’Bruggen in Oer-IJ-taal in gehele regio’
Een brug ontworpen in Oer-IJ-taal.
© illustratie stichting oer-ij.
IJmond

De Stichting Oer-IJ heeft naar alle gemeenten in de IJmond voorstellen gestuurd om het Oer-IJ herkenbaarder te maken. Van de plannen heeft de stichting er een tot in detail uitgewerkt. Het idee is om in de hele regio bruggen te plaatsen in de Oer-IJ-stijl.

Deze bruggen zijn van roestkleurig staal en kunnen in het donker met ledlampen verlicht worden. Ze zijn vormgegeven in een patroon die refereert aan het Oer-IJ; kronkelige beken in de rivierdelta die in oude tijden door deze regio stroomde. Het Oer-IJ was een aftakking van de Rijn die bij Velsen afboog naar het noorden en bij Castricum in zee uitmondde.

Restanten

Het Oer-IJ is verdwenen, maar wie goed kijkt ziet de restanten nog. De krekenstructuur is zichtbaar en op oude hoogtes zijn kastelen gebouwd. De Stichting Oer-IJ ijvert al jaren voor meer zorg voor het Oer-IJ-gebied. Onder meer is een atlas uitgebracht. Gidsen geven rondleidingen. De stcihting streeft naar een speciaal keurmerk. Daarbij wordt gedacht aan de titel ’Bijzonder Provinciaal Landschap’ of anders de aanwijzing tot ’Icoonlandschap’.

Landschapsarchitect Rik de Visser heeft ideeën bedacht en voorstellen uitgewerkt om het Oer-IJ beleefbaar te maken. Deze plannen worden momenteel alle colleges van burgemeester en wethouders in alle acht Oer-IJ gemeenten aangeboden. Naast de regiogemeenten Velsen, Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk en Castricum zijn dat Zaanstad, Brgen en Heiloo. Daarnaast krijgen ook recreatieschap RAUM, Recreatie Noord-Holland en de provincie de informatie.

Vondsten

Van de plannen is die voor de bruggen en het ontwikkelen van een eigen Oer-IJ-taal (vormgeving) het concreetst. Ook is het idee om markeringen te plaatsen bij plekken waar bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan. Daarnaast denkt de stichting aan displays die aantonen hoe het landschap door de eeuwen heen is veranderd.

,,Gemeenten werken aan een omgevingsvisie’’, zegt een woordvoerder van de Stichting Oer-IJ. ,,Wij willen ze daarbij handvatten geven. Betrek het Oer-IJ bij je plannen. Dat is de booschap, opleggen willen we niets.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen