Restaurant Mans is welkome nieuwe buurtgenoot [cijfer: 7,5]

© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

Even naar een restaurant lopen, om de hoek in Hilversum-Zuid. Dat is natuurlijk een luxe.

Nadat de eigenaren van Maxx aan de Gijsbrecht waren vertrokken naar Bonaire, was het toch even spannend. Wat zou er voor dit restaurant in de plaats komen. Want waar het met de lunches bijna altijd vol zat, leek het met het diner toch net niet echt van de grond gekomen. Daar moet nu met Mans, genoemd naar de nieuwe eigenaar Mans Schiffers, verandering in komen.

Of het met het diner nu ook gaat lopen is natuurlijk best spannend. Er zijn avonden dat het er bommetjevol zit, er zijn ook akelig rustige avonden. Wel een beetje jammer dat wij op een zaterdagavond een nagenoeg leeg restaurant binnenlopen. Er is nog een ander tafeltje bezet. Een lange bank langs de kant geeft meteen het brasserie-gevoel. Van de tafeltjes is een deel gedekt met witte tafelkleden en mooi glaswerk. Langs de achterwand een uitstalling van wijnen, in lichtgevende vakken. Het doet eigenlijk meer denken aan een wijnbar.

De ontvangst is vriendelijk. De gastvrouw vertelt dat ze de zus is van de eigenaar. Het plan om hem in het begin een handje te helpen werd al gauw omgezet in een echte baan. Mans Schiffers heeft de nodige ervaring in de horeca, werkte onder andere in De Kerkbrinck en Het Hof van Holland in Hilversum, ’t Spiehuis in Soest en Da Bruno in Blaricum. Restaurant Mans werd in september geopend, na een verbouwing van drie weken. Meteen zat het terras er alweer vol voor de lunch. Onder de warmtelampen.

Buurmannen

Wij zijn nog van de generatie dat de komst van de Beaujolais Primeur met een feestje werd gevierd. We voelen nu dus wel voor de Beaujolais Nouveau. De gastvrouw weet het verschil niet (is er ook niet!)), maar biedt wel een foldertje aan over de wijn, van buurman Wijnhandel Mijn Hemel, waar ze hun wijnen inkopen. Op de menukaart zien we tot ons plezier nog een buurman-ondernemer, de kwalitatief hoog aangeschreven kaaswinkel iets verderop, die de kazen levert. We nemen een fles Beaujolais (21,50) en proosten op een gezellige avond.

Mosseltijd

Voordat de voorgerechten op tafel komen wordt er geen broodje met smeersels of iets dergelijks geserveerd. We vinden op de menukaart genoeg van onze gading. Op een inlegvelletje staat het weekmenu, deze week een pasta en een vitello tonnato. Een goed idee. Verder een beetje de gebruikelijk ‘klassiekers’ carpaccio, zalm, biefstuk, spie van kippendij en burger. En het is ook hier mosseltijd. Bijgerechtjes zoals friet, roseval aardappeltjes en groenten kunnen apart worden besteld.

Burrata

Mijn tafelgenoten kiezen vooraf de pompoensoep (6,50) en de gravad lax (13,50), ik neem de burrata caprese met rucola, basilicum, tomaat en balsamico (11,00). We zitten te smullen van de gerechtjes die met zorg zijn gemaakt. Bij de gravad lax een gepocheerd eitje en bruchetta, de soep van de dag is een romige pompoen-kerrie met (of zonder) kip. Ook de burrata is smakelijk, zacht en met veel salade erbij. Het smaakt allemaal goed.

De hoofdgerechten worden de biefstuk (21,50), mosselen (15,00) en de vitello tonnato (14,50). De mosselen zijn bereid in witte wijn met rode peper, knoflook en Parmezaanse kaas en zijn ruim voorzien van peterselie. Heerlijk. Jammer dat het bakje voor de lege schelpen zo laat op tafel komt. De biefstuk is goed gebakken en mals. De roquefortsaus ziet bruin en smaakt ook niet overtuigend naar kaas. Op de vraag of dat de bedoeling is, komt er even later een nieuw bakje, opnieuw bruin van kleur, maar wel met meer kaassmaak.

Voor mezelf merk ik dat ik niet alleen bij de burrato, maar ook bij de vitello tonnato wel erg veel salade heb gekregen, lekker, maar bij de vitello tonato wat weinig kalfsvlees. Het lijkt zo eigenlijk meer een voorgerechtje.

Als dessert nemen we met z’n tweeën nog een kaasplankje, om in Franse sfeer af te sluiten, en dan ook nog maar een Irish koffie en een thee.

Inmiddels is er nog een stel mensen binnengekomen voor een drankje en kaasplankje. Doordat de brasserie leeg is, vinden we het er wel erg gehorig, dat is jammer. Misschien heeft het ook te maken met de sobere inrichting. Toch is deze brasserie niet alleen een aanwinst voor Hilversum-Zuid, maar voor de hele regio.

We rekenen 131 euro af. Dat vinden we met z’n drieën een redelijke prijs.

Cijfer: 7,5

Brasserie Mans

Gijsbrecht van Amstelstraat 194,

Hilversum

Open: dinsdag t/m zaterdag: 10.00-23.00 (keuken tot 21.00), zondag: 11.00-23.00 (keuken tot 21.00).

www.brasseriemans.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen