Fijne kerst met Donna Hay

Fijne kerst met Donna Hay
© Foto Sophie van den Berg

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Bladeren door kookboeken van de wereldberoemde Donna Hay is altijd een genot, omdat ze briljante fotografen en artdirectors om zich heen heeft verzameld.

Maar haar boeken zijn ook altijd wat intimiderend voor hobbykoks. De recepten lijken namelijk vaak nogal moeilijk om te doen, mede omdat de foto’s van de gerechten er altijd zo perfect en gelikt uitzien. ’Dat lukt mij nooit zo goed’, denk je dan al gauw.

Dat blijkt dus reuze mee te vallen als je alle ingrediënten van tevoren klaarzet en afweegt en daarna precies haar instructies opvolgt.

Omdat ik nog op zoek was naar een lekkernij voor bij de koffie - uren na de maaltijd natuurlijk, want na een kerstmaal moet je eerst enige tijd in alle rust kunnen ’uitbuiken’ - en ik al ontzettend veel zin had om in de kerststemming te komen, besloot ik toch maar eens mijn tanden te zetten in een van haar recepten. Ik kwam uit bij peperkoekstukken met pindakaramel.

Vooral de karamel leek me ontzettend lastig om te maken. Bij ’The great British bake off’ is dat toch altijd wel een dingetje waar veel kandidaten over struikelen. Hoe vaak ik daar al niet pannetjes met aangebrande karamel in de gootsteen heb zien belanden, is al niet meer te tellen. Dat zou ik dus vast niet kunnen, dacht ik als enthousiaste, maar nog lang niet uitgeleerde hobbykok en -bakker.

Maar Donna Hay heeft ervoor gezorgd dat ik niet alleen voortaan lachend karamel durf te maken, maar ook niet langer op zal zien tegen andere lekkernijen die ik tot nu toe uit vrees voor mislukkingen links heb laten liggen, zoals merengue en donuts.

Maar ’Kerst het kookboek’ van Donna Hay bevat natuurlijk veel meer lekkers. Er staan fantastische voorgerechten in, zoals ’mini-quiches met ui, brie en rozemarijn’ of ’courgettebloemen gevuld met krab, ricotta en dragon’. Maar ze laat ook zien hoe je op diverse manieren kalkoen kunt bereiden. Wie geen zin heeft in een traditioneel gerecht zou kunnen kiezen voor ’eend met specerijen uit de oven in kersensaus’, ’krokant buikspek met venkelzout’ of ’met bietjes en jeneverbessen geglaceerde zalm met mierikswortelpuree’.

Er staan in dit boek fijne bijgerechten als ’aardappel-kruidenbroodkrans’, ’met kastanje, bacon en salie gevulde rolletjes’ of een ’tarte tatin met gaglaceerde wortelgroenten’. Ja, Donna Hay houdt erg van geglaceerde gerechten. Dat valt echt op in dit boek. Maar zo’n mooi glanzend gerecht staat natuurlijk ook wel heel feestelijk op de gedekte tafel voor een kerstmaal en daar is het haar bij deze recepten natuurlijk ook om te doen.

Dat ’uitbuiken’ waar ik het eerder over had, is wel echt nodig als je ook nog een van de overheerlijke desserts maakt. Maar, hoe decadent dat ook klinkt in een wereld waar lang niet iedereen zo’n goed gevulde kerstdis op tafel heeft staan, dat hoort natuurlijk ook een beetje bij kerst. Probeer maar eens de ’kruidige kleverige dadel-karameltaartjes met steranijs’ of de peperkoekstukken, die ik heb gemaakt. Die kun je zowel als dessert opdienen als later bij de koffie.

Recept Peperkoek met pindakaramel

Ingrediënten: 175 g boter, zacht; 220 g lichtbruine basterdsuiker; 175 g golden syrup; 250 ml kookroom; 210 g ongezouten pinda’s; peperkoek; 125 g boter, zacht; 90 g lichtbruine basterdsuiker; 230 g golden syrup; 375 g bloem, gezeefd; 1 tl natriumbicarbonaat (baksoda), gezeefd; 2 tl gemberpoeder; 2 tl koekkruiden.

Bereiding: Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm papier overhangen. Klop de boter en suiker in de mengkom van een keukenmachine in 5–6 min tot een bleke, romige massa; schraap de wanden van de kom steeds schoon. Voeg de golden syrup, bloem, het natriumbicarbonaat, de gember en koekkruiden toe en klop tot je een net samenhangend deeg hebt. Druk in de vorm en zet 30 min in de koelkast of tot het is opgestijfd.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de peperkoek 12–15 min of tot hij goudbruin is. Laat afkoelen in de vorm.

Verwarm boter, suiker en golden syrup al roerend in een middelgrote sauspan op matig vuur tot je een gesmolten, gladde massa hebt. Breng aan de kook en laat 8-10 min borrelen of tot een suikerthermometer 140 °C aangeeft. Voeg geleidelijk de room toe, roer goed om en verwarm 2 min. Roer de pinda’s erdoor. Schenk de karamel voorzichtig op de peperkoekbodem. Zet de vorm op 15-18 min in de oven. Laat in de vorm 10 min afkoelen op kamertemperatuur en laat dan opstijven in de koelkast.

Uit: Donna Hay: ’Kerst het kookboek’.

Uitg. Spectrum, €24,99

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.