Recreatieparken bieden lucht op overvolle woningmarkt, alleen mag het eigenlijk niet

Recreatiewoningen in Spaarnwoude.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Nu de woningmarkt extreem krap is, zou wonen op recreatiegebieden voor een bepaalde categorie woningzoekenden een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn. Gemeenten in de regio staan niet te springen, maar delen voor zover bekend geen boetes uit als het wel gebeurt.

In de gemeente Velsen is het niet toegestaan om te wonen in een recreatieverblijf. Of dit nu een woning is, of op de volkstuin. Wie betrapt wordt op het bewonen van een gebouw dat is bedoeld voor recreatie krijgt geen boete, maar een last onder dwangsom. Die last onder dwangsom heeft geen vaste hoogte, die wordt namelijk bepaald aan de hand van de aard en de omvang van de overtreding. Tussen 2017 en de dag van vandaag is er geen enkele keer een last onder dwangsom opgelegd voor het wonen in een recreatieverblijf door de gemeente Velsen. Onlangs is er in Velsen gestart met een project ’Duurzaam, veilig en vitaal recreëren’. Het project duurt een jaar en moet inzicht geven in de situaties op recreatieparken.

Duingebied

In Heemskerk staan alleen in het Heemskerkerduin recreatiewoningen. Die mogen niet permanent bewoond worden, maar er zal niet veel gecontroleerd worden. De gemeente heeft anderhalve ambtenaar in de buitendienst om dat te controleren, maar ze houden ook toezicht op de horeca. In de binnendienst zijn er twee ambtenaren om de juridische zaken bij te houden. De gemeente controleert sinds 2013 wijk voor wijk aan de hand van luchtfoto’s of alles volgens de bestemmingsplannen is geregeld, maar het Heemskerkerduin en Noorddorp zijn nog niet aan de beurt geweest. Het project loopt tot 2023. De gemeente geeft de laagste prioriteit aan de controle of er burgers in agrarische huizen wonen.

Voor de BUCH-gemeenten Uitgeest en Castricum is volgens de woordvoerder nog geen actief beleid opgesteld. Maar dat gaat binnenkort wel gebeuren.

In Beverwijk concentreren de recreatiewoningen zich in het gemeentedeel Wijk aan Zee. Ook daar is het permanent bewonen van deze woningen verboden. Voor boetes is geen standaardbedrag vastgesteld. Als er al zou worden opgetreden, bijvoorbeeld via een dwangsom, is de hoogte van het bedrag afhankelijk van de situatie en de overtreding.

De gemeente Beverwijk is wel aan het onderzoeken om onder bepaalde voorwaarden een recreatiewoning te laten veranderen in een permanente woning.

De woningmarkt zit op slot. Er wordt te weinig gebouwd en de prijzen blijven maar stijgen. Hoe moet het verder? Geef uw mening via het internetadres: Woonenquête

Lees ook: Een mooie wijk is het, de Meerparel, maar je mag er niet gewoon wonen: ’Het is eigenlijk te gek voor woorden’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen