Arrestaties niet uitgesloten bij acties op Schiphol

Arrestaties niet uitgesloten bij acties op Schiphol
In september hield Extinction Rebellion al een ‘die-in’ voor Schiphol Plaza.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Schiphol

„De autoriteiten raken vaak in paniek als acties zijn gericht tegen de economie. Bij de acties volgend weekend op Schiphol zijn honderden arrestaties dan ook niet uit te sluiten”, vreest Egbert Born van de actiegroep Extinction Rebellion.

Deze actiegroep staat bekend van de bezettingen van kruispunten in Amsterdam. En onlangs nog ketende een actievoerder zich vast aan de dienstauto van luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen. Andere acties zoals ’die-ins’ zijn ludieker. Zo lagen begin september een kleine honderd actievoerders voor dood op het plein voor Schiphol Plaza.

Datzelfde plein en een plek voor het Sheraton Hotel zijn door de gemeente Haarlemmermeer ook aangewezen als locatie voor het klimaatfestival dat Greenpeace zaterdag 14 en zondag 15 december gaat houden. Vanaf 13 uur is op beide dagen een actieprogramma.

Verbod

Maar Greenpeace wil ook binnen op Plaza actievoeren. „Maar een podium in die hal waar passagiers, personeel en treinreizigers ook doorheen moeten, kan echt niet. Zeker niet wanneer ze daar duizend actievoerders verwachten. Dat zullen we niet tolereren”, laat de woordvoerster van de burgemeester weten.

Greenpeace houdt vol dat ook binnen het recht op demonstratie geldt. „Deelnemers die meedoen aan de actie binnen, zullen we eerst trainen. Tot nu toe hebben we 400 tot 500 mensen getraind”, laat Bram Karst van Greenpeace weten. Een onderdeel van de training is ook hoe om te gaan met ingrijpen van de marechaussee. Ook leren ze alvast hoe ze een arrestantenbriefje moeten invullen. „Wellicht ondervinden reizigers hinder, net zoals een auto die er bij de klimaatmars niet langs kan. Maar het is niet onze bedoeling om passagiers te raken.”

Marechaussee

Maar inmiddels heeft dus ook de radicalere groep Extinction Rebellion zich aangesloten. „Maar er is een actieconsensus. Het moet geweldloos blijven. Het wordt ook geen blokkade. Natuurlijk zal de marechaussee klaar staan, maar we vormen geen gevaar voor de veiligheid op de luchthaven. Iedereen mag daar lopen, dus kunnen ook actievoerders daar rondlopen. Dat kan geen reden zijn om mensen te arresteren, al sluiten we dat niet uit. Tegen ons wordt anders aangekeken dan tegen boeren. Boeren mogen snelwegen blokkeren en wanneer wij op een kruispunt zitten wordt ingegrepen”, is de ervaring van Egbert Born. Tot nu toe hebben honderd leden van de actiegroep aangegeven te komen. „Maar we hebben nog een week om onze mensen te mobiliseren.”

Afgelopen woensdag hebben Greenpeace en de burgemeester nog overleg gevoerd. Het verbod op actie binnen bij Plaza staat nog overeind. „We hebben in een brief de toleratiegrenzen aangegeven. Onze zorg is de veiligheid van de 100.000 reizigers per dag. Die mag niet in gevaar komen.” Op de vraag of iemand met een protestbord wel gewoon door Plaza mag lopen, wil de woordvoerster niet reageren.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons