Premium

Ontmoeting op rafelrand Hembrugterrein.Dirk maakt stoel van koelkastinterieur: eerlijk kunststof

Ontmoeting op rafelrand Hembrugterrein.Dirk maakt stoel van koelkastinterieur: eerlijk kunststof

Vijf jaar geleden rafelde het hier volop. Betrok Dirk van der Kooij uit Purmerend als eerste een leeggekomen pand op het Hembrugterrein. ,,We konden kiezen.’’

Dirk koos het Optiekgebouw waar hij nu al vijf jaar zijn studio heeft. Ontwerpt en produceert meubels met afvalkunststof. Van het binnenwerk van een koelkast maakt hij stoelen. Roomwit. Maar wie wil, kan ze ook in een kleur krijgen.

,,Kunststof heeft geen identiteit zoals hout dat wel heeft met een houtnerf.’’ Dirk ging gerecycled kunststof bakken in een pizzaoven. ,,Dan krijgt het een rimpeligheid en daarmee een eigen identiteit en wordt een eerlijk product.’’ Zijn producten zoals lampen en meubels gaan de hele wereld over. ,,Al ben ik daar niet heel trots op. Dat vervoer is ook wat naar de andere kant van de wereld...’’

’Bewaakt en bewoond’ staat er op panden die nog niet in de handel zijn. Televisieprogramma’s weten de rauwe rafelrand te vinden voor programma’s als ’I Spy’ en ’Soof’ vanuit Lab44. Op deze druilerige vrijdag draait Talpa in een complex aan de Middenweg opnames voor het nieuwe programma ’De Alleskunner’. Ik spreek een Alleskunner aan . Maar binnen kijken, mag niet. De primeur voor het programma is aan anderen beloofd. Dan verklap ik maar vast: van de 100 Alleskunners blijft 1 echte alleskunner over. Binnenkort op de buis bij SBS.

Zo gaat de gentrificatie van een oud fabrieksterrein voort. De filmcamera’s ontdekken het voor hun spelshows, bedrijfjes bloeien op.

Dirk was pionier, maar inmiddels zijn de pandjes gewild. Zeer gewild. Een creatief broedterrein net zoals de NDSM-werf, maar hier is het tempo een tandje rustiger en dat bevalt Dirk prima.

Overal gaat het licht aan in oude gebouwen. Raken panden ’uitgerafeld’. Pluggen Amsterdammers (ja, die zijn het vaak) hun MacBook in de wifi en gaan broeden. Hippe fietsen vinden de weg over de pont en staan hier tegen de muur. Volgend voorjaar verwacht ik een bulk aan bakfietsen op het Hembrugterrein.

Rien Floris

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen