Premium

OSG denkt samen met Alliantie Markermeerdijken mee over ontwerp voor blusdam

OSG denkt samen met Alliantie Markermeerdijken mee over ontwerp voor blusdam
René Osté van de Alliantie Markermeerdijken instrueert de leerlingen van de OSG op de huidige blusdam.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Wat gebeurt er als er in het centrum van Hoorn een grote brand woedt? Een aanzienlijk deel van het bluswater wordt aan het Markermeer onttrokken en voor de bestrijding wordt in het water een nieuwe blusdam aangelegd.

De dam bij de Westerdijk tussen de Park-schouwburg en het Visserseiland maakt deel uit van de dijkversterking waar de Alliantie Markermeerdijken volop mee aan de slag is gegaan.

Eigen draai

Leerlingen van drie vwo van de OSG West-Friesland mogen er een eigen draai aangeven. ,,Ze zitten allemaal op de technasiumafdeling van de OSG en in opdracht van de Alliantie Markermeerdijken maken ze een ontwerp voor een deel van de nieuwe blusvoorziening’’, meldt Ricardo Nuijens, die als omgevingsmanager aan de alliantie is verbonden. ,,Dat kunnen ze op alle mogelijke manieren invullen: ze mogen een ontwerp maken voor een dam, een pijp of een kunstwerk.’’ De leerlingen gaan aan de hand van opdrachten in groepjes aan de slag, waarbij zij informatie krijgen van de technici van de Alliantie Markermeedijken. ,,Zij geven ook feedback en zijn betrokken bij de beoordeling van de ontwerpen.’’

Technasium

Volgens Frans Pera van het technasium duurt het lesprogramma zo’n tien weken. ,,Leerlingen gaan op het technasium aan de hand van opdrachten van het bedrijfsleven hun kennis en kunde vergroten. Een van de doelstellingen is om leerlingen zo te motiveren voor een technische studie.’’

De beste inzending zal meedingen naar de Technasium Top Award, een prijs die is uitgeschreven door toonaangevende infrabeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. ,,Daarbij wordt gekeken naar klimaatbestendigheid, duurzaamheid en in welke mate het klimaatstresstest kan doorstaan’’, aldus Pera.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen