GroenLinks en VVD Langedijk willen aanpak ’jeuk-rups’

’Jeuk-rupsen’ in processie.
© Archieffoto
Langedijk

De raad van Langedijk buigt zich dinsdag 10 december over een motie om de overlast door de eikenprocessierups zo natuurvriendelijk mogelijk aan te pakken. De motie is van de fracties van GroenLinks en VVD.

De fracties stellen dat de bestrijding van de ’jeuk-rups’ lastig is en tot onbedoelde effecten aan flora en fauna kan leiden. Ze willen, liefst in samenwerking met de omliggende gemeenten, een offensief openen met behulp van mezen en vleermuizen. Die zijn bepaald niet vies van de rups/vlinder. Daarnaast willen de fracties plantensoorten inzetten, die bevorderen dat er meer natuurlijke vijanden van de rups ontstaan.

Het college wordt in de motie opgeroepen na te gaan welke plekken in Langedijk een risico vormen voor overlast. Ook wordt gevraagd na te gaan hoeveel nestkasten nodig zijn om een effectieve bestrijding van de rups te garanderen. Het college zou ook moeten nagaan welke bomen- en plantensoorten op welke plekken kunnen worden geplant om natuurlijke vijanden van de processierups en -vlinder te lokken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen