Grote namen zijn al binnen: Harry Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Yoeri Havik aan de start op NK baan in Alkmaar

Grote namen zijn al binnen: Harry Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Yoeri Havik aan de start op NK baan in Alkmaar
Yoeri Havik tijdens een eerdere opwachting in het Sportpaleis te Alkmaar.
© Archieffoto Martin de Haan
Alkmaar

Voor negentig procent zit de inschrijving vol. Dat betekent: het NK baan in het Sportpaleis biedt nu al de nodige (inter)nationale toppers. Maar de opdracht om de puntjes op de i te zetten is duidelijk. Met die laatste tien procent erbij is de organisatie pas echt voldaan.

Vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 december zijn de Nederlandse kampioenschappen baan in het Sportpaleis. Er is duur en sprint, waar elite/belofte vrouwen en mannen en junior vrouwen en mannen aan meedoen. Er is para-cycling, voor vrouwen en mannen met een lichamelijke beperking. En er is een puntenkoers voor nieuwelingen, zowel meisjes als jongens.

Tokio

De organisatie onderstreept dit affiche met de slogan ’Via Alkmaar op weg naar Tokio’. Logisch ook: het is de laatste keer dat het Nederlandse publiek de baanwielrenners op een groot evenement in actie kan zien, voordat de Olympische Spelen beginnen. En voor de renners is het de laatste mogelijkheid om punten te pakken voor deelname aan die Spelen.

Aan het deelnemersveld merkt de organisatie dan ook dat er veel op het spel staat. Neem de inschrijving van Yoeri Havik uit Zaandam, voor wie de punten van levensbelang zijn als hij naar Tokio wil. Hij heeft daarvoor alleen genoeg aan de Nederlandse titel op Alkmaarse grond.

Grote namen

Inmiddels zijn ook diverse andere grote namen bevestigd. Voor de sprint staan Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen aan de start. Voor de sprint vrouwen hebben Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Laurine van Riessen hun deelname bevestigd. Bij duur mannen starten Wim Stroetinga, Yoeri Havik, Roy Eefting en Melvin van Zijl. De verwachting is dat ook Jan-Willem van Schip, Amy Pieters en Kirsten Wild hun opwachting zullen maken.

Om het publiek iedere dag het beste voor te schotelen, is er elke avond een finale. „We hopen op die manier de tribunes vol te krijgen”, zegt voorzitter Jack Borsjes van de wielercommissie. Pr-man Ton Kieftenburg: „Dat er na het EK wielrennen op de weg in hetzelfde jaar wéér zo’n groot wielerevenement in Alkmaar is, spreekt hopelijk aan. We merken dat mensen om ons heen ook steeds meer beginnen in te zien hoe mooi deze sport is.” De gemeente Alkmaar neemt een flink deel van de sponsoring op zich door middel van subsidies. „Al kunnen wij natuurlijk nog steeds alle hulp gebruiken van bedrijven die ons financieel willen steunen”, vult Borsjes met een glimlach aan.

De commissie zit regelmatig bij elkaar om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Zo ook gisteren. Iedereen brengt dan verslag uit van zijn eigen takenpakket. Neem Gerard Kemper, de vice-voorzitter, die zich ontfermt over de vrijwilligers. Het zijn er dit jaar ongeveer dertig die in groepjes over de dagen verdeeld worden.

Wat die organisatorische aspecten betreft, is het draaiboek jaar in, jaar uit vrijwel hetzelfde. Alcmaria Victrix houdt het NK immers om de twee jaar. ,,En een NK is een NK. Waar het ook wordt gehouden”, stelt Christian Kos, die namens Alkmaar Sport is aangeschoven. Maar saai? Nee, dat wordt het nooit. Wat de renners presteren, maakt de aantrekkingskracht altijd weer groot.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen