Premium

Negenjarige Michael opent vernieuwde Tolweg in Heemskerk

Negenjarige Michael opent vernieuwde Tolweg in Heemskerk
© Robert Moeliker
Heemskerk

Als een moderne tollenaar staat wethouder Gaatze de Vries in zijn hokje bij de Tolweg in Heemskerk. De negenjarige Michael Aarts geeft hem een grote munt, waarna de slagboom open gaat. Even later rijdt Michael met zijn moeder de weg op. De Tolweg is weer open.

De belangstelling voor de heropening is groot, meer dan honderd mensen staan ’s ochtends om tien uur te wachten op het officiële moment. Alle vier de wethouders onder hen.

En veel vrijwilligers van het bezoekerscentrum van kasteel Assumburg, dat elf maanden slecht te bereiken was. De mist is gelukkig net op tijd opgetrokken, maar het is waterkoud. Fietsers passeren, ze kunnen al de hele ochtend van het fietspad gebruik maken.

Tolhekje

De Vries spreekt even met Michael af wat ze moeten doen. Michael is leerling van Heliomare, komt uit Uitgeest en moet dus elke dag over de weg naar school. Hij heeft zichzelf aangemeld om als eerste in een auto over de Tolweg te mogen rijden.

Daar hadden zich nog veertig mensen voor aangemeld. De jongen en de wethouder moeten hun toneelstukje een paar keer herhalen voor de camera’s en microfoons. ,,Het tolhekje gaat wel weer weg hoor’’, grapt De Vries, ,,de weg blijft gratis.’’

Negenjarige Michael opent vernieuwde Tolweg in Heemskerk
© Robert Moeliker

Na de officiële handeling gaat het gezelschap lopend in colonne naar het kasteel. De zaal is bijna te klein. De Vries zegt dat hij trots is op de nieuwe weg. ,,Het is een veilige weg, die voldoet aan de eisen van deze tijd.’’

Met smallere rijbanen, zodat automobilisten minder te hard zullen rijden. Met een nieuwe damwand, loopvlonder en een nieuw fietspad langs de modelbotenvijver. Met verlichting waar vleermuizen geen last van hebben. ,,En straks met de nieuwe woontorens aan de overkant krijgt de entree van Heemskerk een extra impuls.’’

Het puin van de rode flat aan de Debora Bakelaan ligt als fundering onder de Tolweg.

Negenjarige Michael opent vernieuwde Tolweg in Heemskerk
© Robert Moeliker

Het werk heeft al met al drie miljoen euro gekost, al is het bedrag nog niet definitief. De klus is volgens de gemeente binnen het budget gebleven. Het heeft iets meer gekost, maar er zijn ook wat extra klussen geklaard. Zo is het fietspad langs de Communicatieweg geasfalteerd omdat de machines er toch waren.

Natuurlijk dankt de wethouder veel iedereen die bij het werk betrokken was of de overlast heeft moeten ondergaan. Onder hen de bewoners van de Jan van Kuikweg en omliggende straten. Daar hangen veel vlaggen omdat de bewoners blij zijn dat het weer wat rustiger zal worden.

Tolgaarder

Zoals Fred de Graaf, kleinzoon van de laatste tolgaarder, Cornelis de Graaf. De kleinzoon heeft geen herinnering aan het tolhuis / herberg.

,,Ik ben in 1934 geboren, en mijn opa ging in 1924 weg van de Tolweg. Van de afkoopsom kocht hij een kroeg aan het einde van de Jan van Kuikweg, bij de Gerrit van Assendelftstraat. Hij overleed toen ik een jaar of tien was. Ik herinner me dat hij bij zijn dochter, mijn tante Godien, aan de Rijksstraatweg woonde.’’

De Graaf woont 55 jaar aan de Jan van Kuikweg. ,,Wij waren de eerste bewoners. Het was ook mijn trouwjaar.’’

Om elf uur gaat de Tolweg daadwerkelijk open voor automobilisten.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen