Incassoprocedure bij rechtbanken eenvoudiger en sneller

Incassoprocedure bij rechtbanken eenvoudiger en sneller

Als een rekening niet betaald wordt, beland je soms in een incassoprocedure bij de rechter. De rechtbanken willen deze procedure voor schuldenaars en schuldeisers eenvoudiger, sneller en toegankelijker maken.

Ze streven ernaar om vanaf april 2020 altijd binnen twee weken uitspraak te doen bij onbetwiste vorderingen. Die termijn is nog maximaal zes weken. Ook werken ze samen met de deurwaarders aan begrijpelijke dagvaardingen met een duidelijke uitleg. Daarnaast hebben ze een landelijke checklist ontwikkeld voor deurwaarders en incassogemachtigden, zodat vooraf precies duidelijk is welke gegevens de rechter nodig heeft.

De rechtbanken starten in de eerste helft van 2020 ook een pilot met digitale uitwisseling van stukken met één of enkele deurwaarderskantoren. Na een evaluatie beslissen ze over uitbreiding naar meer rechtbanken en meer deurwaarderskantoren. De minister voor Rechtsbescherming werkt mede op aandringen van de rechtbanken aan een wetsvoorstel om de kosten van de gang naar de rechter in incassozaken omlaag te brengen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.