Buurt vreest parkeerchaos op Ark-terrein Sint Pancras

Buurt vreest parkeerchaos op Ark-terrein Sint Pancras
De plek waar de starterswoningen moeten verrijzen.
© Archieffoto
Den Haag / Sint Pancras

Een twintigtal omwonenden van een bouwplan voor zes starterswoningen op het Ark-terrein aan de Parallelweg in Sint Pancras vreest parkeerchaos in de buurt als een deel van het speelplaatsje aan parkeerplaatsen wordt opgeofferd.

De gemeentewoordvoerder van Langedijk ontkende tijdens een rechtszaak bij de Raad van State dat er eerder toezeggingen zijn gedaan dat drie beoogde parkeerplaatsen niet ten koste van het speelplaatsje zullen gaan. De omwonenden wezen evenwel op een toezegging die de wethouder afgelopen juni zou hebben gedaan, dat het plaatsje zal worden opgeknapt en dat daar geen parkeerplaatsen zullen komen. De partijen werden het daar niet over eens.

Dat gold voor meer punten. Volgens buurtbewoner Jan Tybout worden de zes geplande woningen veel te massaal en met ruim tien meter veel te hoog. Dat zou tot meer schaduw in de tuinen van de aangrenzende woningen leiden. Ook vinden de tegenstanders dat het bouwplan eerder een ’beleggingskans’ voor de nieuwe eigenaren is dan echte starterswoningen. ,,De woningen kosten tussen de 225.000 en 325.000 euro. Dat noem ik geen starterswoningen. Haal gewoon de derde bouwlaag eraf, dan worden het kleinere, goedkopere woningen, echte starterswoningen’’, aldus Tybout, die er nog aan toevoegde dat de buurt geen probleem zou hebben als er slechts drie woningen komen.

Een woordvoerder van de toekomstige bewoners (verenigd in de kopersvereniging De Ark) benadrukte dat het wel degelijk om starterswoningen gaat. Vier van de zes bewoners zijn alleenstaand en kunnen nergens anders in Sint Pancras een betaalbare en geschikte woning vinden. ,,Het gaat om een uniek project waarbij het mogelijk wordt om starterswoningen te bouwen. De koopprijzen zijn echt niet hoog als je dat met de huidige huizenmarkt vergelijkt,’’ zei Wim Dekker.

Open plek

De woordvoerder van Langedijk tekende nog aan dat deze locatie één van de weinige open plekken in Sint Pancras is waar dit soort starterswoningen gebouwd kan worden. ,,We moeten tot 2020 in Langedijk nog zo’n 800 woningen bouwen. Dan moet je goed zoeken naar geschikte plekken. Deze plek is bij uitstek geschikt en heeft sinds 1962 al een bouwbestemming. Bovendien komen bij elke woning een parkeerplaats op eigen terrein en zijn er nog maar drie bij het speelplaatsje nodig. En dat wordt ook helemaal opgeknapt,’ aldus de woordvoerder.

Rechter en staatsraad Jaap Polak stelde een aantal kritische vragen en zei binnen enkele weken een knoop te zullen doorhakken.

Uitspraak volgt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen