Over liefde: Dit was geen gevoel, dit was een weten

© Foto Erna Faust

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Bob wist meteen dat zijn collega de moeder van zijn kinderen zou worden.

Ze kwam binnenlopen door een grote glazen deur en bij elke stap die ze dichterbij kwam werd het duidelijker. ’Dit wordt de moeder van mijn kinderen’, zei ik tegen mijn collega. Bijna achteloos, gewoon omdat het volkomen logisch was. Hij lachte erom, maar ik was nog nooit ergens zo zeker van geweest.”

Bob (40) had zijn leven al jong op orde. Een serieuze relatie, een koophuis en plannen voor de toekomst. Kinderen stonden als optie al in de agenda. Tot hij werd voorgesteld aan Linde.

„Ik werkte in die tijd voor een groot IT-bedrijf. We werkten hard en maakten lange uren. Ik denk dat we juist daardoor een hechte groep vormden. Vaak gingen we na het werk samen uit. Ik was 25 toen ik door de baas werd voorgesteld aan mijn nieuwe collega Linde. Wat er toen gebeurde… het greep me bij de strot, ik raakte direct vervuld van liefde en was tegelijkertijd heel kalm. Dit was geen gevoel, dit was een weten. En uiteindelijk kreeg ik drie kinderen met haar.

Na onze eerste ontmoeting ging ik een soort van stoned weer aan het werk. Het was een fijn gevoel, maar ik mocht er niks mee doen. Linde werd binnen no time opgenomen in de groep. Samen werken, samen de stad in. We werden naar elkaar toegetrokken als magneten. Of het nou om muziek ging of hoe je in het leven staat, we herkenden onszelf in elkaar. We probeerden het vriendschappelijk te houden, maar op die avonden laafde ik me aan de liefde. Daarna stapte ik de kroeg uit, de vrieskou in, naar huis. Daar waar ook liefde was, alleen geen inwendige ontploffing. Ik was nog zo jong, ik kon helemaal niet op al die gevoelens reflecteren.

Als je zelf geen beslissingen neemt, doet het universum het wel voor je. Op een van alcohol doordrenkte avond zoenden we. Het gierde door mijn lijf. Blijdschap, maar ook angst. Wat moet ik nu? Ga ik het thuis vertellen? En wat dan? Linde en ik hadden nog niet eens met elkaar besproken wat het was. Tot we op een avond met elkaar in bed belandden. Ik wist dat ik een grens over was gegaan en dat ik het mijn vriendin moest vertellen. Ik heb haar gekwetst. Ik wéét hoe erg ik haar heb gekwetst.

Om de dingen thuis zo goed mogelijk te doen, besloot ik even geen contact met Linde te hebben. En ik ging in therapie, op zoek naar wat ik moest. Na twee sessies keek de therapeut mij aan. ’Je weet allang wat je moet doen’, zei hij. ’Je wil alleen goedkeuring.’

Tegen de tijd dat ik mijn boel had gepakt en tijdelijk bij mijn ouders woonde sms’te ik Linde. Het was een status-update, geen uitnodiging. Maar we sms’ten verder. En toen nog meer. Haar zus had net een zelfontwikkelingscursus gedaan, die haar ook wel wat leek en ze vroeg of ik meeging. In zo’n weekend ga je diep. Je ziet alles van elkaar. Daar komt echtheid naar boven. Daarna was het duidelijk dat we samen verder moesten.

Linde gaf me drie fantastische en totaal verschillende kinderen, met alle drie een stukje van ons in zich. Mijn oudste is een beetje teruggetrokken. Ze worstelt soms met zichzelf en ik herken veel van wie ik ben in haar. De middelste weet al veel. Ik vind het mooi om te zien hoe ze in het leven staat. En mijn zoon van vijf - vijf en een half moet ik eigenlijk zeggen, dat is belangrijk - heeft het gezicht van een engel en de streken van een bengel.

Linde en ik zijn uit elkaar. Ik vind scheiden absoluut niet fijn, maar de manier waarop we het doen wel. We hebben onze kinderen uitgelegd dat ouders op verschillende manieren een relatie kunnen hebben en niet per se in één huis hoeven te wonen. Er ligt nog emotie overheen en ik moet nog uitvinden wie ik ben zonder haar, maar het doet op geen enkele manier af aan hoe het is gegaan. Dat ene eerste moment, de zekerheid dat zij de moeder van mijn kinderen zou worden, was zo waar. Zo echt. Dat blijft.

Wil jij ook iets kwijt over liefde?

Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.