Premium

Gedeputeerde Adnan Tekin baalt als een stekker van fout Tata Steel met sinterkoelers

Gedeputeerde Adnan Tekin baalt als een stekker van fout Tata Steel met sinterkoelers
Adnan Tekin sprak vorig jaar in Wijk aan Zee een sporthal vol dorpelingen toe.
© archieffoto Ronald Goedheer
Haarlem

Gedeputeerde Adnan Tekin baalt als een stekker van de ontdekking dat de sinterkoelers bij Tata Steel anderhalf tot tweemaal zoveel ongezond stof de lucht in blazen als in de vergunning staat. Vijftien jaar lang bleef dit onopgemerkt.

Nog in 2014 werd de sinterfabriek gecontroleerd volgens internationale maatstaven. Ook toen kwam er niets onoorbaars aan het licht. Pas na een controle van Tata zelf voor het verbeterprogramma Roadmap 2030 ontdekte het bedrijf dat er stofstromen uit de koelers kwamen die er helemaal niet hoorden te zijn.

Tekin zit met de adjunct-directeur van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Mario Bakker, in zijn kamer als er door deze krant vragen op hem worden afgevuurd. Hoe dit zolang onopgemerkt kon blijven? Of hij verwacht dat er meer fabrieken van Tata Steel dergelijke ongemerkte emissies blijken te hebben? Hij steekt zijn handen in de lucht. ,,Allemaal vragen die ik ook heb. Daarom wil ik ook de andere grote fabrieken laten controleren.”

Volgens Bakker valt het op zich mee met de daadwerkelijke uitstoot. Hij heeft het over promillages van nanogrammen. Niet erg veel dus, en het meeste stof is volgens Tata op eigen terrein weer neergevallen. Of dat geen grote stofhopen heeft opgeleverd, en of dat bij de fabrikant zelf niet tot de conclusie leidde dat er iets fout was? Weer verheft Tekin zijn handen. De discussie over nanogrammen vindt hij niet boeiend. ,,Het beeld is niet goed. Dit heeft mij onaangenaam verrast.”

Fijnstof

Wel stelt hij met de Omgevingsdienst vast dat er al jarenlang een dalende trend te zien is in de omgeving van de fabriek, waar het gaat om de registratie van fijnstof. Dat is goed.

,,En dat dus ondanks deze verhoogde emissie”, legt Bakker uit. Tekin: ,,Ik weet nu alleen niet hoe het met die andere fabrieken van Tata zit. Dit voorbeeld heeft ons, Tata Steel incluis, allemaal verrast.”

De Omgevingsdienst gaat Tata Steel nu aansporen om eerder dan die vijftien maanden die er benodigd is, een nieuwe filter aan te brengen, zodat deze stofemissies niet meer voorkomen.

Tekin kijkt alvast wat verder. Hij onderwerpt de Tata-fabrieken aan controles op de uitstoot van de zogeheten Zeer Zorgwekkende Stoffen, giftige goedjes die aan strenge regels zijn onderworpen en waar Tata er nogal wat van uitstoot. Tekin wacht voorts met spanning op de uitslag van een groot RIVM-onderzoek in de woonwijken rondom de fabriek. Waar grote zorgen leven over de gezondheid, met name die van kinderen. De emissies komen via de zandbak aan kinderhandjes en die gaan nogal vaak de mond in. Het RIVM heeft al laten weten dat ouders in Wijk aan Zee er goed aan doen om hun kinderen zeer regelmatig de handen te laten wassen.

Wat die andere fabrieken betreft die Tekin nu laat meten en controleren, kan hij geen voorspelling doen wat de controleurs gaan tegenkomen.

,,Ik hoop niet opnieuw zoiets te vinden. Maar ik wil het eerst zeker weten. Ik hoop dat het vrij uniek is, wat we nu hebben aangetroffen.”

,,Het is met name vervelend voor de omgeving”, meent Tekin. ,,Ik had al een lijn ingezet voor alles wat er met Tata Steel gebeurt. Een programmatische aanpak. Heel consequent zijn wij bezig om dit dossier verder te brengen. Met name voor een gezonde leefomgeving.”

Tekin zint op verdergaande maatregelen. Toen er grafietregens waren, had hij als bevoegd gezag over de staalfabriek niet veel mogelijkheden om Tata te dwingen tot grootscheepse maatregelen. Toch bouwt Tata hier nu een hal voor, om het grafiet voortaan binnen te houden. Alleen: de bouw van een hal - een zogeheten ’middelenvoorschrift’ - kan de overheid niet eisen. Tot dusver kan de provincie alleen grenzen stellen aan emissies. Maar Tekin ziet een mogelijkheid.

Strenger

,,Als gezondheid om de hoek komt kijken, kunnen er wel middelenvoorschriften worden uitgevaardigd’’, meent de gedeputeerde. ,,Dan kun je dus zo’n hal eisen. Daar gaat echter de minister over. En voorts kijk ik samen met de minister (Van Veldhoven, red.) of we nog strenger moeten zijn met de zogeheten Best Beschikbare Techniek-normen. Ik baal ervan dat dit is gebeurd, zeker voor de omgeving. Maar aan de andere kant is dit een kans om deze dossiers een duwtje in de juiste richting te geven.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen