Premium

VVD Alkmaar wil via hoorzitting oplossing voor gedoogde bouwsels in het buitengebied

Alkmaar

Schuren die er al jaren staan maar zonder vergunning. Eigenaren die nu wel een vergunning willen voor hun stal of paardenbak, maar hem niet krijgen. De VVD van Alkmaar denkt dat er tientallen van dit soort situaties zijn. Een hoorzitting moet al het vergunningenleed boven water krijgen.

Volgens raadslid Tamara Vermeulen spelen veel van deze kwesties in de Schermer en stammen ze uit de tijd dat dat nog een zelfstandige gemeente was. ,,Er zijn voorbeelden te over van agrariërs in het buitengebied die bouwwerken op hun grond hebben waar nooit officieel een vergunning voor is afgegeven”, zo schrijft Vermeulen. ,,Ze zijn jarenlang gedoogd.”

Muren

Nu alles onder de vlag van Alkmaar gebeurt, zijn er problemen. Vermeulen heeft niet het idee dat Handhaving jaagt op deze gevallen, maar particulieren en ondernemers die alsnog een vergunning willen, stoten vaak hun neus. Of zoals Vermeulen het verwoordt: ,,Ze lopen tegen allerlei muren met regels op.”

En nu gaat de bulk van die regels weliswaar de prullenbak in, maar dat duurt te lang voor deze mensen, zo vindt Vermeulen. Ze doelt op de Omgevingswet die in 2021 van kracht wordt. ,,In deze wet worden honderden regels voor de ruimtelijke ordening geschrapt en komt er meer vrijheid voor particulier en ondernemer.”

Als alle probleemgevallen in kaart zijn gebracht, wil de VVD dat het college, vooruitlopend op de nieuwe wet, gaat kijken wat er alvast allemaal mogelijk is.’’ Het huidige bestemmingsplan voor het buitengebied stamt uit 2014. Dat wordt onder de nieuwe wet vervangen door een ’omgevingsplan’. ,,Met alle kwesties op tafel, kan dan nu vast gekeken worden wat er aangepast moet worden’’, aldus Vermeulen. Er is nog geen datum voor de hoorzitting geprikt. Alle huishoudens en bedrijven in het buitengebied worden per brief uitgenodigd om hun verhaal te komen doen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen