Premium

Zeven ton voor projecten Uitgeest, wethouder heeft succes bij de provincie

Zeven ton voor projecten Uitgeest, wethouder heeft succes bij de provincie
Cecilia van Weel.
© Foto Heleen Vink
Uitgeest

Wethouder Cecilia van Weel is er kortgeleden in geslaagd om bij de provincie bijna zeven ton subsidie binnen te slepen voor projecten in de gemeente Uitgeest.

Het grootste bedrag is 593.000 euro. Dat is bedoeld voor de herinrichting van Kooglaan en omgeving, ofwel ’De Koog zuid fase 1’, die in totaal zo’n 1,5 miljoen euro kost. In dit geval is het voor de kosten om de wijk verkeersveiliger (30 km/uur-inrichting) te maken. Het is de maximaal haalbare toekenning.

De provincie formuleert dit zo: ’Deze subsidie bedraagt 50% van de voor subsidie in aanmerking komende subsidiabele kosten, begroot op €1.186.000’. Het is onderdeel van de gehele herinrichting van woonwijk De Koog, de totale kosten daarvan zijn circa 8 miljoen euro.

In oktober waren er over het nieuwe De Koog twee inloopavonden in dorpshuis De Zwaan. Projectleider Marco van Beek lichtte het voorlopig ontwerp toe. Ook was er een 3D-versie, waar iedereen zijn toekomstige straat kon bekijken.

Werkgroep De Koog kan zich op op 12 december voor de laatste keer buigen over het ontwerp. Begin januari staat het definitief ontwerp op de website. Eind januari moet het college het definitief ontwerp voor zich hebben, zo staat op uitgeest.nl onder ’plannen en projecten’.

Voor werk in de Waldijk - de jongste woonwijk van Uitgeest - kreeg Van Weel 90.000 euro aan provinciesubsidie. Daar is voor aanpassing van ’de kleine infrastructuur’ ongeveer 1,2 miljoen euro uitgetrokken. Uit buurtmeldingen en onderzoek is gebleken dat er sprake is van ’hoge parkeerdruk’. Het gevolg is, dat wordt geparkeerd op plekken die daarvoor niet bestemd zijn. Ook wordt her en der te hard gereden en zijn oversteekplaatsen onveilig.

Het Waldijkproject is eind deze maand grotendeels klaar. De verkeersmaatregelen op de Gorskamplaan en de Jacoba van Beierenlaan volgen komend voorjaar. ’Deze werkzaamheden vragen meer voorbereidingstijd. En de asfaltwerkzaamheden kunnen beter in het voorjaar plaatsvinden’.

Op advies van raadslid Bert Weijers (Uitgeest Lokaal) zet de gemeente voortaan op de infoborden duidelijk welk bedrag de provincie aan het project heeft bijgedragen. ,,Dat is naar de provincie toe ook wel zo netjes”, aldus Van Weel.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen