Forza Volendam: ’De supporters verdwijnen in een oranje rookgordijn’

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ‘de fanzone’.

Het gerucht ging al dat er iets te gebeuren stond op de tribune... NEC kwam afgelopen vrijdag op bezoek in het Kras Stadion. De Nijmegenaren stonden bovenaan in de tweede periode, FC Volendam was de nummer twee op die ranglijst.

Sinds dit seizoen is er een nieuwe groepering bij FC Volendam. Al een aantal seizoenen kiezen supporters ervoor om tijdens de wedstrijd ’aan het hek’ voor het supportershome onder de Jaap Jonk-tribune te blijven staan. De groep langs het hek staat tegenwoordig bekend als de Hekside Maffia. In aanloop naar de wedstrijd tegen NEC ging het gerucht rond dat de Hekside een plan had.

Vrijdagavond in het Kras Stadion. Met een paar van mijn maten neem ik plaats op één van de trappen van de tribune. Zo staan we dicht bij de Hekside, maar hebben we toch ook nog een beetje overzicht over het veld. Zodra de spelers het veld op komen, gaat het los. Recht achter de Jaap Jonk-tribune wordt vuurwerk afgestoken en de lucht boven het stadion vult zich met prachtige kleuren. Op de tribune zelf gaan meerdere rookbommen af, dus de supporters verdwijnen in een oranje rookgordijn. De stadionspeaker roept nog om dat vuurwerk absoluut niet is toegestaan. Dit geldt overigens niet vuurwerk buiten het stadion, voegt hij er nog aan toe.

De eerste helft komen we 2-0 voor en de sfeer zit er goed in. ’Als dit zo blijft, gaat dat uitvak vol volgende week’, gaat het over de tribune. De tweede helft scoort NEC de aansluitingstreffer. Het nagelbijten kan beginnen. Een vriend van me hangt over de leuning van de trap. Bier lust hij niet meer. ,,Ik krijg niks meer door mijn keel, zo zenuwachtig’’, zegt hij. Bij de 3-1 barst het feest los. We staan bovenaan in de strijd om de tweede periode!

Al meer dan 300 man staat op de lijst voor de belangrijke wedstrijd van vrijdagavond: FC Eindhoven-uit . Of we voor de tweede keer dit seizoen een uitvak uitverkopen, dat weet ik niet. Het is wél zeker dat we in groten getale aanwezig zullen zijn in Eindhoven.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen