Kunstwerk Stella Maris is terug in Zwaagdijk-West

Het kunstwerk, ooit langs de Westfrisiaweg bij Zwaagdijk-West
© Foto Mediahuis
Zwaagdijk

De Stella Maris is terug in Zwaagdijk. Het kunstwerk dat moest wijken voor de Westfrisiaweg, is tijdelijk gestald bij het steunpunt Westfrisiaweg.

Het gevaarte is gisteren per dieplader in onderdelen gearriveerd en wordt er tijdelijk opgebouwd. Dit in afwachting van een definitieve locatie, niet ver van deze plek. Woordvoerster Selina Douma van de provincie Noord-Holland bevestigt de manoeuvre. Volgens haar wordt binnenkort een besluit genomen over de aanwijzing van een nieuwe stek. ,,Daar wordt binnenkort wellicht meer over bekend gemaakt.’’

Het kunstwerk heet officieel Stella by Starlight maar heet in de volksmond De Stella Maris. Kenmerkend voor het beeld zijn de gouden ballen en de kroon op stalen sprieten. Zo stond het sinds 1991 tegen het talud langs de eerste Westfrisiaweg in Zwaagdijk-West.

Zwerven

Bij de aanleg van de Westfrisiaweg werd de Stella Maris ontmanteld en is het gaan zwerven. Lange tijd wist praktisch niemand waar dit baken voor autorijdend West-Friesland gebleven was. Totdat het gevaarte opdook bij een bouwplaats van wegenbouwer Heijmans. Die had het frame en de onderdelen (inclusief ballen) vakkundig verstopt achter een van de bouwketen bij de huidige rotonde Wognum/Zwaagdijk-West. Bij afronding van de Westfrisiaweg werden de bouwplaatsen ontmanteld en verdween ook de Stella Maris plotseling van de aardbodem. Tot gisteren zowaar een vrachtwagen op het terrein van het steunpunt Westfrisiaweg arriveerde met een bijzondere lading.

De Hoornse stichting In den Beginne ijvert voor terugkeer van de Stella Maris. ,,Dit mag niet in depot verdwijnen en verdient een ereplek’’, vindt Ed Wagemaker.

Meer nieuws uit West-Friesland