Premium

Miljoenen Kan Palen Zaandam een formaliteit: gemeenteraad is het gauw eens over sanering en woningbouw

Miljoenen Kan Palen Zaandam een formaliteit: gemeenteraad is het gauw eens over sanering en woningbouw
Zaandam

De ene partij wil meer groen, de andere meer parkeerplaatsen en de volgende wil houtbouw. Het inrichten van de woonwijk die in 2024 op Kan Palen in Zaandam moet staan, is dinsdagavond in de raadszaal begonnen.

Het heeft meer dan 25 jaar geduurd om tot een haalbaar plan te komen om het vervuilde terrein van de heipalenproducent te saneren en er een begin van een woningbouwplan voor te maken. Het eerste besluit erover kostte dinsdag precies drie kwartier. Dat komt omdat de raadsleden van links tot rechts blij zijn met het plan.

Eigenlijk is er maar een probleem en dat is de parkeernorm die Zaanstad wil toepassen. Dat is dezelfde die geldt voor het centrum, wat neerkomt op ongeveer een parkeerplaats voor elk van de 750 woningen die in het gebied komen en voor bezoekers.

Het argument is dat de hofwijk op loopafstand van het NS-station Kogerveld ligt en bewoners makkelijk het openbaar vervoer kunnen nemen. Het bezit van een auto zal voor veel bewoners niet nodig zijn.

Parkeren

Wethouder Hans Krieger verwacht geen parkeerproblemen omdat het om een nieuwe wijk gaat en bewoners tevoren weten dat er beperkt parkeerruimte is.

Meerdere partijen zetten daar kanttekeningen bij. Zo heeft André Schipper (CU) uitgezocht dat het openbaar vervoer vanaf station Kogerveld zo gebrekkig is dat een ritje naar Amsterdam of Wormerveer een kwartier langer duurt dan nodig is.

En Rina Schenk (VVD) merkte op dat dichtbij een station wonen niet betekent dat de bestemming ook vlakbij een ov-halte is. Met andere woorden: een auto kan toch heel handig zijn.

Hans Kuyper (Rosa) wil houten huizen op het terrein van Kan Palen. Krieger beloofde dat aan de ontwikkelaar voor te leggen. Natascha Stroo (GroenLinks) vroeg om de wijk een groen aanzien te geven. Zij zou graag zien dat Zaanstad in de aanbesteding opneemt dat ontwikkelaars meer kans maken als zij met goede ideeën komen om groen te integreren in de woningen.

Zaanstad steekt veel geld in het op gang brengen van de woningbouw. Er gaat 3,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld naar de sanering van Kan Palen en het verplaatsen van verffabriek Touwen. Op de plaats van de fabriek komen ook woningen, die nu nog niet meegeteld zijn. Die woningbouw brengt ook geld op en Zaanstad krijgt daardoor een deel van de investering terug.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen