Sail Den Helder wil weer samen met Marinedagen in 2023

© Archieffoto Peter van Aalst

© Archieffoto Peter van Aalst

© Archieffoto Peter van Aalst

1 / 3
Hedzer Faber
Den Helder

Sail Den Helder stelt zich kandidaat als officiële start- of stophaven in de Tallship Races in 2023.

Dat doet de Stichting Sail Den Helder door -samen met de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon, de provincie Noord-Holland en de Koninklijke Marine- het zogeheten bidbook aan de directie van Sail Training International (STI) aan te bieden.

STI is de organisatie die de jaarlijkse zeilraces voor Tall Ships organiseert. Het aanbieden vindt vrijdag plaats in Antwerpen tijdens de International Sail Training & Tall Ships 2019 conferentie.

Den Helder wil één van de havens zijn in het programma voor de Tall Ship Races in 2023. Het is de bedoeling dat Sail Den Helder gelijktijdig met de Marinedagen wordt gehouden, net als in 2013 en 2017.

Bezoekers

Die voorgaande afleveringen bracht het mega-evenement honderdduizenden bezoekers naar de Helderse haven. De organisatie mikt voor 2023 op 350- tot 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over de civiele haven en marinehaven is er plek voor tot zo’n zeventig schepen, waaronder veertig tall schips.

Een van de belangrijkste doelstellingen van de organisatie Sail Training International en van Sail Den Helder voor de volgende editie is om jongeren tussen de 15 en 25 kennis te laten maken met de zeilwereld. Jongeren kunnen meevaren op één van de Tall Ships of deel te nemen in de organisatie van Sail.

In het tientallen pagina’s tellende bidbook staan behalve prachtige sfeerfoto’s, de aanbevelingen van de vier burgemeesters, de admiraal en de commissaris van de koning ook de hartekreten van jonge zeilers.

Ligging

Daarnaast wijst de organisatie op de succesvol verlopen voorgaande edities van Sail Den Helder en de gelukkige ligging van de stad in het zuid-westen van de Noordzee. Prima plek, of de STI nu denkt om een etappe rond Denemarken of richting Engeland.

In april of mei komend jaar moet duidelijk worden of Den Helder de tall ships weer binnenhaalt. Voor als dat lukt, staan de data al vast: het eerste weekend van juli 2023.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.