Motorclubs snappen overlast op Zuiderdijk

De Zuiderdijk in de ochtendkleuren. Gemenete en waterschap denken aan een motoren-verbod.
© Foto Mediahuis
Venhuizen

,,We schieten onszelf in de voet door te scheuren op de Zuiderdijk. Daarom houden we ons keurig aan de regels. Omdat we snappen dat bewoners het spuugzat zijn om in de herrie te zitten.”

Voorzitter Kees Bot van Motorclub West-Friesland steekt zijn hand in het vuur voor zijn tachtig leden die vaak in groepsverband tochten maken. Maar het rijgedrag van individuele motorrijders kan hij niet sturen. ,,Rotte appels verpesten het. En dat daardoor geen enkele motorrijder in het weekend meer welkom is op de Zuiderdijk is logisch.”

Drechterland en hoogheemraadschap willen in 2020 op zorgvuldige wijze komen tot een verbod voor motorrijders in het weekend, van 1 maart tot 1 oktober. Om zo overlast voor bewoners terug te dringen.

Gemeente en waterschap voelen zich gesterkt door een uitspraak van de Raad van State over een gelijke kwestie op de Lekdijk in de gemeente Lopik. ,,Wij deden eerst een nulmeting zonder verbod voor motoren. Daarna volgden twee proefafsluitingen met verbodsborden en camera’s voor een dijkvak van vier kilometer. Het aantal motorrijders daalde van 300 tot 50. De meeste bewoners hadden minder overlast”, aldus Marco Hooyman van de gemeente Lopik.

Alle maatregelen staan of vallen met handhaving. Dat zeggen Hooyman en Bot. Ook secretaris Vera de Bruijn van belangenvereniging MAG (Motoren Actie Groep, 4000 leden) ziet dat als enige middel tegen notoire snelheidsduivels. ,,Iedereen moet zich houden aan regels. Beboet overtreders, pak hun motor af.”

Of de MAG, eventueel samen met sportbond KNMV, net zoals in Lopik afsluiting van de Zuiderdijk juridisch gaat aanvechten kan ze nog niet zeggen. ,,We gaan kijken met welke onderbouwing instanties zo’n maatregel treffen. Wij hebben rechtszaken gewonnen doordat gemeenten hun huiswerk niet goed hadden gedaan.”

De Bruijn heeft contact met Zuiderdijkbewoners. Jantine Leeflang, een van hen, vindt dat Drechterland keuzes moet maken. ,,Dit is een toeristisch gebied met campings en bed & breakfasts. De dijk is in trek bij fietsers en wandelaars. Een nieuwe trend is dat toeristen met de boot in Hoorn aankomen en dan per fiets naar Enkhuizen rijden. Scheurende motoren die zich daar langs wurmen, kunnen gewoon niet.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen