Premium

Honballers Alcmaria, Bears en Herons gaan de strijd met elkaar aan in de Topklasse

Ritzo Jansen is komend seizoen als speler/coach actief.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Met één ploeg gedegradeerd uit de overgangsklasse en twee ploegen gepromoveerd uit de eerste klasse is de topklasse plots hét strijdtoneel van de regionale honkbalclubs geworden.

Omdat Alcmaria door de degradatie teruggaat van twee naar één wedstrijd per weekend is de selectie van de club flink uitgedund. Niet dat er heel veel transfers te melden zijn. Een flink aantal spelers heeft echter besloten te stoppen of gaan op een lager niveau verder. Daarnaast stopt uiteraard het samenwerkingsverband met Bears, nu beide teams op hetzelfde niveau actief zijn. Joeri Hondius (UVV) en Boris de Voos (Sparks) zijn de enige twee spelers die in de overgangsklasse actief blijven. Onder de gestopte spelers is die van Rob van de Kamer de opvallendste naam. Hij kwam twintig jaar in de Alkmaarse hoofdmacht uit. Er blijft een selectie over van 16 man. ,,En die moet in staat zijn om voor de titel te gaan in deze klasse”, stelt Mike de Zwart namens de club. Zo zijn in 2020 werpers Sven Honing en Mika de Lincel terug na lang blessureleed weer inzetbaar. Ook diverse andere routiniers blijven deel uit maken van de Alkmaarse hoofdmacht. ,,Maar daarnaast hebben we in totaal zeven spelers van onder de twintig in de selectie en in de loop van het seizoen volgen er misschien nog wel meer”, meldt De Zwart. Met name de 19-jarige Venezolaan Cesar Salazar is een grote belofte. ,,Hij zal het team een boost geven. Hij domineerde de juniorencompetitie en zal ook in de topklasse voor vuurwerk gaan zorgen.”

Een paar kilometer verderop is Bears voor het eerst in het bestaan van de club actief op een dergelijk niveau. Bij de kampioen van de eerste klasse blijft Kay van Schie coach, maar wie de trainingen gaat verzorgen is nog een vraagteken. Afgelopen seizoen waren dat Eelco Jansen en Vince Rooi. De laatste was in het tweede deel van het seizoen ook als speler actief. De enige nieuwe naam is vooralsnog die van Friso Spruit. Verder blijven alle spelers. ,,En verandert er qua sfeer ook niet veel”, stelt speler Floris Kruijdenberg. ,,Het wordt iets serieuzer, maar we blijven vooral een talentvol gezelligheidsteam dat met veel plezier en zonder druk de uitdaging aangaat.”

Bij Herons heeft coach Dave Tromp jr na vier een stap teruggedaan. Zijn rol wordt overgenomen door Ritzo Jansen en Gis Mercera. ,,Al blijven wij ook spelen. We zijn nog te actief om helemaal te stoppen”, stelt Jansen, die net als Mercera al ervaring heeft met het coachen van jeugdteams. Herons raakte Mike de Vries kwijt aan Sparks, maar heeft onder meer de ervaren pitcher Mitchell Berghmans erbij gekregen. Herons werd afgelopen jaar derde en profiteert van versterkte promotie. ,,Maar we hebben genoeg ervaring in de ploeg om dit niveau goed aan te kunnen”, aldus Jansen.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen