Geen geldautomaten meer over voor inwoners van Andijk, door het verdwijnen van de automaten van bank ABN-AMRO

De pinautomaat op de Middenweg in Andijk.
© Cyclomedia
Medemblik

Inwoners van Andijk komen in de problemen met het opnemen en storten van geld. Dit door het verdwijnen van de geldautomaat van ABN-AMRO, de enige die nog in het dorp aanwezig was.

Met het verdwijnen van deze automaat, zijn er in Andijk geen geldautomaten van welke bank dan ook binnen de vijf-kilometernorm. De vijf-kilometernorm is een afspraak die gemaakt is tussen de drie grote banken: ABN-AMRO, ING en Rabobank.

De dichtstbijzijnde pinautomaat voor Andijkers is nu in Wervershoof, op een afstand van 5,5 kilometer. Dit is een automaat van de Rabobank, wat betekent dat inwoners die een rekening hebben bij ABN-AMRO, daar wel geld kunnen opnemen maar niet kunnen storten.

Om geld te storten moeten zij naar Medemblik of Hoorn, want daar blijven de ’sealbag-automaten’ van ABN-AMRO voorlopig nog wel staan. De geldautomaat in Enkhuizen is eerder deze week al gesloten. Volgens Ariën Bikker, woordvoerder van ABN-AMRO, is de lijst van bestaande pinautomaten inmiddels volledig bijgewerkt op hun website.

Geldmaat

Wel beschikt de regio over tien automaten met de naam Geldmaat. Dit is een samenwerkingsautomaat van ABN-AMRO, ING en Rabobank. De Geldmaat is beschikbaar voor klanten van alle drie de banken. Dit jaar en volgend jaar neemt Geldmaat alle muntstortautomaten van deze banken over.

Dat is volgens Bikker een van de mogelijke toekomstige oplossingen van het ontbreken van geldautomaten van ABN-AMRO. De bank sluit zijn geldautomaten omdat de afgelopen periode een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden.

„Deze criminelen hebben ontdekt hoe ze ‘een bepaald type geldautomaat’ van ABN-AMRO kunnen kraken”, aldus Bikker.

Daarom is de bank genoodzaakt om de helft van de automaten te verwijderen. Bikker vertelt dat ze nu per locatie zoeken naar een oplossing, dit kan de Geldmaat zijn, of het terugbrengen van de oude geldautomaten. Hij kan niets zeggen over hoe lang dit gaat duren.

Meer nieuws uit West-Friesland