Speciaal naar het Alkmaarse station om te stemmen op nummers in de Top 2000

Seal Dekker vult zo veel mogelijk Queen-nummers in, terwijl moeder Mila Schimmel toekijkt en zijn sinterklaassurprise voor school torst.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

,,Mijn radio staat vastgeroest op Radio 2”, zegt Eric van Oosterwijk (63) uit Alkmaar. Hij draag een brede Top 2000-sjaal. ,,Ik ben een die-hard fan. Ik doe ook mee met al die radiospelletjes.”

Dus stond hij al om zes uur ’s ochtends reikhalzend uit te kijken naar de Top 2000-bus, die op dat vroege uur al naar het station van Alkmaar zou komen. ,,Ik heb Jan-Willem Roodbeen toen maar even ge-appt. ’We zijn er om acht uur’ zei-ie toen.”

Voor achten echter staan de 3J’s al te zingen op het Stationsplein. Er is koffie, Radio 2-mensen delen croissantjes uit. Een terrasverwarmer staat sfeer uit te stralen naast steigerhouten krukken met een fijn vachtje er op.

Voor achten ook staan er al mensen te stemmen om hun favoriete nummers zo hoog mogelijk in de lijst der lijsten te krijgen. Twee tablets staan speciaal daarvoor opgesteld op stemzuilen. En al snel vormt zich achter elk apparaat en kleine rij. Van Oosterwijk staat er niet tussen. ,,Ik heb thuis al gestemd, meteen toen het kon.”

Rick (26) uit ’t Zand is er speciaal voor naar het station gekomen. Met de auto. Hij komt uit de nachtdienst en staat geconcentreerd zijn voorkeuren in te vullen. ,,Ik heb er dertig. Ja, die had ik ook thuis kunnen invullen. Maar ik wil het hier wel even zien, die sfeer en zo.” Zijn nummer één is Africa van Toto.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

De 3J’s zingen ’Het Dorp’ bij de Top 2000-bus.
© Foto Erna Faust

Ingvild (46) stapt er even voor af. ,,Ik kwam hier langs op weg naar m’n werk.” Ze staat blij verrast toe te kijken. ,,Nee , ik wist niet.” Een favoriet nummer weet zo zo één-twee-drie niet. ,,Zou jij dat weten?”

Corine Davidsen (49), Jeanette Oudes (53) en Floortje (10) hebben daar geen enkele moeite mee. Ze zijn naar het station gekomen omdat ze helemaal niets van de Top 2000 willen missen. ,,We gaan ook naar het Top 2000-café. We hebben een hotel geboekt en de volgende dag gaan we weer. Zo gaaf daar.” Favoriete muziek? ,,’Zoutelande’ van Blof en ’Still Believe’ van Herman Brood”. Maar daar houden ze het niet bij. Ook zij vullen een lange lijst in.

Intussen is een tiental trekkers het Stationsplein opgereden. ’Schouten Opzouten’ staat er op een bord dat aan een van de tractoren hangt. De boeren achter het stuur komen uit de hele omgeving. Van Zuidschermer tot Assendelft. Een boerenprotest? ,,Nou nee”, zegt Ad Baltus uit Zuidschermer. Ok, er hangen wel van die protestborden aan hun voertuigen, maar ze komen vooral om op Normaal te stemmen. Welke nummers? ,,Zo veel mogelijk”.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Boeren uit de omgeving komen op Normaal stemmen met de protestborden nog aan hun trekker.
© Foto Erna Faust

’Zo veel mogelijk’ is ook de drijfveer van Seal Dekker (13). Zo veel mogelijk nummers van Queen, bedoelt hij daarmee. Hij staat ze onder het toeziend oog van moeder Mila Schimmel (49) verwoed in te vullen. Seal moet eigenlijk naar school. Mila draagt zijn Sinterklaassurprise mee. ,,We hebben één nummer dat we allebei in de lijst willen”, zegt Mila. ’Love of my life’. Van Queen uiteraard.”

De 3J’s zingen ondertussen Het Dorp van Wim Sonneveld, in hun uitvoering onlangs gekozen tot mooiste liedje van Nederland. Voor dj’s Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte, die in en buiten de Top 2000-bus hun dagelijkse ochtendshow presenteren, kan het allemaal. Ze hebben gehoord van het initiatief van supporters om het clublied van AZ in de Top 2000 te krijgen. Hoort zo’n lied wel thuis in de top? ,,De Top 2000 is de meest democratische lijst die er is”, zegt Roodbeen. En met een lachje: ,,Alleen moet je je wel realiseren dat je ander Nederlanders je smaak opdringt.”

En het zou Alkmaar niet zijn als het woord ’kaas’ niet zou vallen. ,,De Kaasvader is hier”, vertelt Kijk in de Vegte over de radio aan Roodbeen. ,,Kaasvader? Heet-ie echt zo?” ,,Ja die heet echt zo.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen