Dubbelslag voor hobbyboer Jacob Worp op Nationale Vlees Manifestatie: ’Echt heel speciaal’

Dubbelslag voor hobbyboer Jacob Worp op Nationale Vlees Manifestatie: ’Echt heel speciaal’
Benningbroek

Hij was al heel lang niet meer naar de Nationale Vlees Manifestatie geweest. Maar nu Jacob Worp nog wel eens tot de kanshebbers zou kunnen behoren met zijn Belgisch blauwe dikbillen, waagde hij het erop. En met succes. De hobbyboer uit Benningbroek pakte niet alleen de nationale titel, hij werd in dezelfde categorie ook nog eens reservekampioen. ,,Heel speciaal.”

Tijdens de voorkeuring in Oldebroek liet Worp (60), die de dubbelslag behaalde in de rubriek vrouwelijk vee 1 tot 2 jaar, zich overtuigen. ,,De keurmeesters zeiden: ’Jacob, jongen, als je nu niet komt snappen we er helemaal niks van’. Want ik had ze echt heel goed in vorm.”

Alle hoeken

En dus schreef hij zich in voor de tweejaarlijkse hoogmis voor de vleesveestamboeken in de IJsselhallen in Zwolle. ,,Op regionale wedstrijden weet je ongeveer wel wat je kunt verwachten van je collega-fokkers. Maar nu kwamen ze uit alle hoeken van Nederland vandaan. Het is zo’n groot evenement, met zo enorm veel vee. Van ons ras deden er 120 mee. Allemaal toppers.”

De zenuwen sloegen dan ook wel toe, toen Worp en zijn 24-jarige zoon Wouter het strijdtoneel betraden. ,,Ik zag al onze concurrenten en dacht: ’Poeh, je moet wel een hele beste hebben om hier te winnen’. En als het dan lukt om eerste en tweede te worden, is dat echt heel speciaal.”

Het maakte het jaar voor Worp, die de door hem zo geliefde Paasveetentoonstelling in Schagen als deelnemer aan zich voorbij moest laten gaan omdat hij te laat was met inschrijven (’Mijn eigen schuld’), in één klap goed. En waar zijn twee dikbillen nou precies in uitblonken? ,,Hun bespiering”, aldus de hobbyboer. ,,Vooral in hun beenwerk. En de algemeen kampioen was daarbij ook nog eens heel groot. Twee prachtige beesten die nu weer lekker thuis op stal staan.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen